Jízdu po nejkratší mezinárodní železnici nabízí Pošumavská jižní dráha v Novém Údolí

26. červenec 2021 10:27

Svézt se za německé hranice nejkratší mezinárodní železnicí můžou návštěvníci Pošumavské jižní dráhy v Novém Údolí. Trať měří 105 metrů a jezdí po ní drezína Gigant. Kromě toho místo nabízí i další zajímavosti.

„Lokomotiva jezdí na trávu a na lidský pohon. Řekl bych, že jede rychlostí kroku, a když je to rychlé, tak rychlostí běhu,“ říká předseda Pošumavské jižní dráhy Pavel Kosmata.

Po 105 metrech, už v Německu, čeká na cestující zajímavý výhled. „Pod námi je bobří jezero se dvěma hrázemi. Bobr se tady usadil na jaře, začal budovat a už tu máme jezero, které je mezinárodní,“ ukazuje Pavel Kosmata.

Občerstvit se výletníci můžou v krčmě, která pochopitelně sídlí ve vagónu. Stojí navíc na historicky třetí místní dráze v České republice. „Je to regulérní železnice se vším všudy, platí tady všechny předpisy pro místní dráhy, které jsou ale samozřejmě mnohem mírnější než předpisy pro tratě s běžným provozem. Tahle kategorie je určená spíš pro takové muzejní aktivity,“ dodává Pavel Kosmata.

V dalším vagónu sídlí muzeum. To se aktuálně upravuje, ale návštěvníkům se provizorně otevře koncem července. „Je tu expozice, která se zabývá historií Nového Údolí, zejména osady, která byla veliká a hodně oblíbená. Pokusili jsme se zmapovat dějiny od počátku, přes zlatý věk až po Železnou oponu a současnost,“ uvádí Pavel Kosmata.

Pošumavská jižní dráha v Novém údolí je otevřená každý den minimálně do konce září. Speciální autobus odsud turisty vozí i na Třístoličník.

Spustit audio

Související