Turisty po Šumavě opět vozí vimperský cyklobus. Spoj směrem na Strážný je velmi žádaný

15. červenec 2021 12:17

Na Šumavu se začátkem léta opět rozjel vimperský cyklobus. A je mezi turisty stále oblíbenější. Do krásné přírody národního parku sveze zájemce každý den a klidně i na pěší výlet.

„Je to na dvacet míst, kola se dávají na přívěs, každé se zvlášť přiváže,“ ukazuje řidič vimperského cyklobusu Josef Jurášek, který v půl deváté ráno vyráží na svou první jízdu na Šumavu.

„Z nádraží ve Vimperku jedeme směr Zdíkov, Stachy, Zadov, Pláně, Kvilda, Borová Lada, Horní Vltavice, Strážný a zpátky. Takhle čtyřikrát denně,“ vyjmenovává.

Občas autobus sveze i obyvatele šumavských obcí, kterým v danou dobu jiný spoj nejede. Nejčastěji ale Josef Jurášek vozí právě turisty. „Jsou to výletníci, spousta lidí se ptá, jestli mohou jet, i když nemají kola, to samozřejmě ano. Většinou máme lidí dost,“ dodává řidič.

Čtěte také

Velký zájem lidí potvrzuje i Renata Lešková z městského úřadu ve Vimperku. „My jsme zájem čekali a máme v podstatě přetlak. Velmi žádané je spojení hlavně na Kvildu a Borová Lada,“ uvádí.

Po loňském úspěchu navíc autobusy nově zajíždí až do Strážného. Ještě lépe tak funguje propojení Vimperku právě s obcemi na Šumavě, což je hlavní cíl cyklobusů. „Jde také o to, že i Vimperk má mnoho zajímavostí, které se snaží nabízet. My si přejeme, aby turisté, kteří jsou na té přetlačené Šumavě nahoře, přijeli také do Vimperka a šli na zámek nebo další místa,“ dodává Renata Lešková.

Další autobusová linka by v příštích letech mohla Vimperk propojit i s německým Freyungem. Jednání s Bavorskou stranou začne ještě letos v létě.

Spustit audio

Související