Červenobílá páska a zákaz vstupu. Na Šumavě narazí turisté na omezení

10. červenec 2021 08:21

Kvůli červnovým bouřím jsou pro turisty stále uzavřené desítky kilometrů stezek na Šumavě. Týká se to hlavně části mezi Novým Údolím a Stožcem, která zahrnuje i oblíbený Schwarzenberský kanál. Četné polomy trasy uzavřely, možná až do konce září.

To, že je stezka uzavřená, se turisté dozví díky červenobílé pásce i ceduli, která je hned v několika jazycích. Přesto strážce národního parku Luděk Švejda při cestě na nejpostiženější území narazil na cyklistu. „To je jeden z mnoha příkladů, kdy návštěvník z Německa přejede hranici a míří ke Schwarzenberskému kanálu,“ vysvětluje.

Na zasažených místech jsou desítky polámaných stromů. „Teď jsme v lokalitě kolem Světlé, celkové množství po prvním zasažení při červnových bouřkách bylo odhadnuto na čtyřicet až padesát tisíc kubíků. Teď se polomy budou zpracovávat, ale jsme na hranici zóny přírodní, to znamená, že v některých místech se nebude všechna polomová hmota zpracovávat,“ popisuje Luděk Švejda.

Většinu cest zvládli pracovníci vyčistit do týdne po bouřích. Turistům ale i tak hrozí nebezpečí a na uzavřené stezky by se pouštět neměli. „Stromy jsou napružené, jsou tu vývraty, zlomy, půda je nestabilní, protože stále prší. Strom může spadnout kdykoli, to je to hlavní nebezpečí,“ připomíná strážce.

Čtěte také

Stále jsou ale v lokalitě místa, kam si turisté můžou naplánovat své výlety. Otevřená je například trasa mezi Novým Údolím kolem Vltavy do Stožce a Černého Kříže, stejně tak jako vyhledávaná stezka na Plešné jezero.

Po bouřkách, které se Šumavou prohnaly ve čtvrtek večer, jsou nepřístupné i některé stezky na Strážném. „Odklízení polomů bude trvat možná i část víkendu, proto žádáme návštěvníky, aby si podle toho upravili své plánované trasy,“ dodává mluvčí parku Jan Dvořák.

Turistické cesty na Stožecku jsou uzavřené až do konce září. Pokud by se podařilo polomy zpracovat dříve, Správa národního parku Šumava o tom bude informovat.

Spustit audio

Související