Kuchyň, jídelníček, záchody i stany kontrolují hygienici na letních táborech. Problémů nachází málo

26. červenec 2024 11:33

Čistota a dokonce pestrý jídelníček jsou na letních táborech pro děti už samozřejmostí. Prokázaly to kontroly hygieniků. Letos jich po celém Česku bylo už téměř pět set, z toho stovka na jihu Čech. Právě v Jihočeském kraji se rekreuje nejvíc dětí.

Hygieničky Jana Němcová a Lenka Pixová na letním táboře u Litoradlic na Českobudějovicku nejprve zamíří do kuchyně. Mimo jiné je zajímá, zda jsou oddělené pracovní plochy. Kuchař Martin Kokrda proto ukazuje jednotlivá popsaná prkýnka. „Je důležité, aby byly pracovní plochy oddělené, aby syrové potraviny nemohly kontaminovat ty uvařené,“ vysvětluje Jana Němcová.

Martin Kokrda se stará nejenom o přípravu jídla, ale také samotný výběr pokrmů. Letos podruhé totiž hygienici kontrolují i pestrost jídelníčku. „Nechybí třeba luštěniny, děláme čočku, na svačiny máme mléčné výrobky. Nejoblíbenější jsou ale jídla jako svíčková a rajská, to děti milujou,“ vypráví.

Čtěte také

Letní tábora Samota vede Iveta Kokrdová. Z kontroly obavy nemá. „Tento dětský tábor vedu už deset let a každý rok tady máme kontrolu z hygieny. Jediná výtka, kterou jsme kdy dostali, se týkala pevného mýdla místo tekutého. Věřím, že i dnes proběhne kontrola naprosto pořádku,“ komentuje.

Hygieničky strávily v táboře zhruba hodinu. „Ještě jsme prohlédly stany, jestli děti mají čisté celty, čisté matrace, jestli mají prostor na odložení svých věcí. Kontrolujeme pochopitelně také záchody, ošetřovnu a zdravotní dokumentaci,“ doplňuje Jana Němcová.

Kontrola tábora u Litoradlic dopadla na jedničku, stejně jako u většiny dalších v Česku. Hygienici letos provedli už téměř 500 kontrol a zjistili jen 28 pochybení. Nejvíc se jich týkalo stravování.

Spustit audio

Související