Nejdřív stany a latríny, pak stožár a slavnostní ohniště. Skauti staví tábory na jihu Čech

5. červenec 2024 07:21

Více než dva tisíce jihočeských dětí letos pojedou na tábor se skautským oddílem. O malé skauty se stará téměř šest stovek vedoucích. Ti dobrovolně připravují tábory i celoroční činnost. A kromě toho zvládnou s dětmi postavit plně funkční tábor na místech, kde byla ještě před pár dny jen louka.

Jeden skautský tábor právě vzniká kousek od osady Sedlo na Jindřichohradecku. Do stavby se zapojují už desetiletí skauti. Do ruky při tom berou řadu pracovních nástrojů. „Máme sekeromotyku, když kopeme latríny v lese, tak je to ideální nástroj. Pod dozorem děti někdy i naštípou dříví, pak používají kleště na vyndávání hřebíků, kladiva, palice na zatloukání kolíků,“ ukazuje Filip Jirsa, vedoucí oddílu Elhana.

Jako první na tábořišti vyroste nejnutnější zázemí. „Čeká nás postavení 22 stanů, šesti týpí, pak budeme stavět ještě druhý hangár, zároveň se kopou latríny a budeme muset zprovoznit umývárnu a sprchy,“ vyjmenovává Filip Jirsa.

Jindřichohradečtí skauti využívají klasické podsadové stany. „Prvně se musí všechno nanosit, stěny, postele, podlážky. Postaví se to, pak se přehodí plachta přes áčko a musí se pořádně vypnout,“ popisuje Adéla Kozlová, vedoucí oddílu Sedmikrásky.

Když je hotový základ, přichází na řadu věci spojené se skautskými rituály. „Tak za dva, tři dny, až bude stát to nejdůležitější, se staví třeba stožár, musí se dokola pěkně vyzdobit. Pak budeme připravovat slavnostní ohniště,“ říká Filip Jirsa. Do této práce se můžou zapojit i nejmenší skauti.

Dobrodružství na skautském táboře letos podle údajů krajské rady Junáka s jihočeskými oddíly prožijí více než dva tisíce dětí.

Spustit audio

Související