Chtějí vidět lednice, mrazáky i to, co se vaří k obědu. Hygienici v létě kontrolují stánky a restaurace u vody

25. červenec 2022 08:57

Místa u vody jsou v létě častým cílem hygieniků. U bazénů nebo v podnicích u řeky kontrolují, jestli je jídlo připravované a skladované podle předpisů. Inspektorky z krajské hygienické stanice se vydaly například jedné z restaurací u vodáckého kanálu v Českém Vrbném u Českých Budějovic.

„Jsme teď v nové restauraci u kanálu. Děláme běžnou kontrolu, běžný státní zdravotní dozor. Očekává se tady velké množství lidí a v letních měsících se prostě na rekreační místa zaměřujeme,“ říká hygienička Romana Fürstová.

Kontrolorky se nechávají provádět podnikem a nic nenechávají nepovšimnuté. „Vstupujeme do výrobních a přípravných prostor. Je tady úsek baru a potom příprava a výroba pokrmů. Podíváme se na doby spotřeby, do lednic, do chladících a mrazících zařízení a jak celá příprava pokrmů probíhá,“ popisuje hygienička.

Čtěte také

Během zkoumání lednic zkouší Romana Fürstová provozovatele restaurace Antonína Haleše. Ten se na všechny otázky svědomitě odpovídá. „Utopence si připravujete sami?“ „Utopence nám naložené dodává řezník, od kterého bereme veškeré maso a uzeniny.“ „Máte dodací list?“ „Ano, všechny máme založené.“

Od lednic se hygieničky přesunou k plotýnkám, kde voní gulášová polévka. Antonín Haleš dál odpovídá například na otázku, pro koho dnes vaří. „Na běžný výdej vaříme gulášovku. Plus tady máme skupinu deseti sportovců z Polska, kteří od nás mají plnou penzi, takže dostanou k obědu gulášovou polévku a buchtičky se šodó. To jsme sami zvědaví, jak se budou tvářit.“

Při kontrole restaurace nenašly hygieničky žádné pochybení. V následujících měsících se pracovnice oddělení hygieny výživy krajské hygienické stanice zaměří hlavně na koupaliště, stánky se zmrzlinou a další sezonní provozovny.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související