Zaplněná koupaliště, ale i častější výjezdy záchranářů. Jižní Čechy zažívají tropické dny

21. červenec 2022 11:39

Rodiny s dětmi plní jihočeská letní koupaliště. Tropické teploty lákají k bazénům tisíce lidí. Ještě ve čtvrtek mají podle meteorologů přesáhnout hranici třiceti stupňů. Horko ale přidělává práci také záchranářům a hasičům.

„Strávíme tady tři hodiny, protože pak malý potřebuje spát. Ty tři hodiny úplně stačí, je tady na nás strašně moc lidí, takže jsme sem vyrazili brzo,“ říká paní Sabina z Českých Budějovic, která byla ve středu úplně první návštěvnicí na letní plovárně.

Dalším z mnoha návštěvníků českobudějovické plovárny byl Jiří Horňák. Ten dorazil se svou rodinou na jih Čech až z Hodonína. „Protože je nejteplejší den, tak jsme se rozhodli jít na koupaliště a trochu se zchladit,“ vysvětluje.

Aktuální teplé dny si pochvaluje ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák. „S teplotou, která venku panuje, se samozřejmě plovárna plní. V pondělí, kdy bylo ještě chladněji, jsme měli asi 800 lidí za celý den, v úterý už 1600 a dál čekám ještě víc,“ uvádí.

Začátek letních prázdnin byl pro koupaliště slabší. „Teploty nebyly tak vysoké, takže moc lidí nechodilo. V druhé polovině června, kdy bylo přes třicet stupňů, jsme měli dosavadní letošní rekord – přes dva tisíce lidí denně. Vyhlížíme toto počasí, abychom se trošku zahojili,“ naráží Tomáš Novák na minulé roky, které negativně ovlivnila pandemie koronaviru a vládní opatření.

Čtěte také

Tropické teploty mají být i během čtvrtka. To přidělává práci také záchranářům. „Zaznamenali jsme jinou skladbu výjezdů. Jezdíme opravdu mnohem častěji ke kolapsovým stavům, bezvědomím, zejména k seniorům, zároveň i k menším dětem a samozřejmě k chronicky nemocným,“ potvrzuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová.

Proto vyzývá především seniory a kardiaky k opatrnosti. „Zejména se šetřit, nedělat žádnou větší aktivitu na přímém slunci, obecně se přímému slunci vyhnout. Pokud už tam musíme, tak pokrývku hlavy a samozřejmě doplňovat tekutiny, nejlépe čistou vodu v kombinaci s minerálkami kvůli iontům,“ doporučuje.

Lidé by podle ní neměli pít alkoholické nápoje ani kávu, protože ty odvodňují organismus. „Také doporučujeme vyhnout se potravinám, které mají zvýšenou kazivost, jako jsou lahůdky, různé saláty, měkké salámy. Častěji teď jezdíme k průjmovým a zvracivým onemocněním,“ doplňuje Zuzana Fajtlová.

Víc práce mají také hasiči. Kvůli suchu totiž přibývá požárů. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů radí nerozdělávat ohně v přírodě a omezit pálení trávy.

Pozor si ale musí dát třeba i provozovatelé letních táborů. Jak upozorňuje Marie Nosková z krajské hygienické stanice, dětem hrozí úpaly a úžehy.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související