S postupujícím létem stále čistší voda. Jezera v pískovnách u Veselí nad Lužnicí lákají ke koupání

23. červenec 2022 11:46

Jižní Čechy patří mezi nejoblíbenější místa v zemi pro dovolenou. Kromě tradičních destinací, jako je Šumava, Lipensko nebo Třeboňsko, lidé míří i do okolí Veselí nad Lužnicí za cykloturistikou a také osvěžením u vyhlášených jezer v bývalých pískovnách.

„Udělali jsme snídani, teď jsme sedli na kolo a chceme objet pískovny. Po obědě vyrazíme na koupaliště, abychom se všichni vykoupali,“ popisuje prázdninové plány Josef Štancl, který na Veselsko s přáteli a dětmi přijel z Litomyšle.

I další návštěvníci pískoven oceňují čistotu vody v místních jezerech. Zatímco například na Lipně nebo na Orlíku se s postupujícím létem kvalita vody zhoršuje, tady je tomu podle provozovatele veselských pískoven Luďka Mylera přesně naopak.

„Na jaře ta voda vypadá špinavá, ale jakmile přijedou turisté a začnou se koupat, nohama zčeří dno, v tu chvíli začíná fungovat filtrace vody. My máme na konci léta lepší vodu než na jaře. To je taková zajímavost, kterou mi vysvětlila paní z CHKO. To hodně lidí o pískovnách neví,“ popisuje.

Čtěte také

Pískovny jsou velmi častým tématem i ve veselském infocentru, kam přicházejí turisté s žádostmi o tipy na výlet. „Cyklisty i pěší posíláme samozřejmě na pískovnu, kde je krásné koupání. Pokud chtějí delší trasy, směřujeme je spíš směrem k Nadějské rybniční soustavě a na Třeboňsko, protože tam vedou trasy po hrázích rybníků a je tam teď příjemněji než druhým směrem na Blata. Ta jsou také krásná, ale je to trošku náročnější okruh, víc na sluníčku,“ říká vedoucí infocentra Lenka Horejsková.

Stínu hrází rybníků dali přednost i Zdeňka Pejšová a Jiří Hroch, kteří přijeli ze Sedlčan. „Nikdy jsme tu nebyli, tak to chceme projet kolem pískoven. Jsme rádi, že tady jsou stromy, že nejsme jenom na slunci. Uděláme si to prostě příjemné s koupáním,“ pochvalují si.

Turisté mohou na pískovnách navštívit i festival Veselské kulturní léto, který od června do září přináší desítky koncertů, filmových představení, divadel nebo sportovních soutěží. Program je na webových stránkách veselskepiskovny.cz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související