Čistotu, zdravotní dokumentaci i jídelníček kontrolují hygienici na letních táborech

14. červenec 2022 11:23

Jihočeští hygienici opět vyrážejí na kontroly letních táborů. Letos jich navštíví více než stovku. Na jihu Čech stráví na táborech prázdniny 32 tisíc dětí, což je nejvíc v republice.

Kontrolu tábora u Dobčic na Českobudějovicku hygienici zahájili v kuchyni, kde zrovna kuchař Michal Langhans připravoval oběd. Hygienikům ukázal místa pro přípravu masa a zeleniny i obsah mrazáku.

„Pro letošní rok máme připravené takové desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře, takže vám pokyny předáme,“ doplnila hygienička Marie Nosková.

Další zastávkou v táboře, kam přijelo šedesát dětí, byly toalety a umývárna. „Já jezdím na tábory už od šestnácti let coby instruktorka, jsem tábory odchovaná. Na kontroly hygieny jsem zvyklá, vím, na co se máme zaměřit,“ komentovala hlavní vedoucí Jitka Štenclová.

Hygieniky zajímala i ošetřovna, zdravotní dokumentace dětí a také výskyt onemocnění na táboře. „Máme tu jeden zlomený prst a spoustu klíšťat, každý den tak patnáct klíšťat,“ uvedla Jitka Štenclová.

Při kontrole tohoto i dalších devatenácti letních táborů hygienici nenašli žádná pochybení. Jeden provozovatel ale dostal ještě před příjezdem dětí pokutu deset tisíc korun za to, že včas nedodal potvrzení o nezávadnosti pitné vody.

Spustit audio

Související