Ve stanu postel i kávovar, vedle splachovací záchod. Kempování v luxusním stylu je na vzestupu

10. červenec 2024 08:45

Luxusní stany, maringotky nebo domky v korunách stromů. Takzvaný glamping nabízí blízkost přírody a zároveň pohodlí. Počet míst stále roste. Podle informací portálu Glamping-czech jsou jich v současné době po celé zemi stovky. Své první hosty letos v létě přijímá i majitelka glampingového stanu na samotě nedaleko Bechyně na Táborsku.

„Je to moc hezké, pohodlné a příjemné,“ chválí bydlení ve stanu, kde nechybí postel, posezení ani kávovar Luděk z Prahy.

Na ubytování ve stylu takzvaného glampingu narazil náhodou. „Sháněl jsem něco na poslední chvíli a tohle byla jedna z volných možností. Je to příjemné vytržení z každodenního pracovního rytmu, prostě odpočinek,“ dodává.

Vedle stanu stojí venkovní kuchyně, které dominuje starý uříznutý kredenc. „Když ho otevřete, uvidíte, že jsem do něj dala všechno po babičce. Jsou tady starodávné dózy, talíře,“ ukazuje majitelka glampingového stanu Jana Ledvinová.

Specialitou kuchyně jsou podle ní poklopy. „Mám tady veliký starodávný poklop na chleba, velký hrnec na potraviny, samozřejmě ledničku, protože když něco necháte jen tak ležet na stole, tak vám to můžou oklovat naši pávi,“ usmívá se.

Vedle stanu je hygienické zázemí. „Opět odpovídá stylu glampingu. Otevřete kadibudku, ale uvnitř je nablýskaný splachovací záchod se vším vybavením, okýnkem a záclonkami,“ říká Jana Ledvinová.

Čtěte také

V samotném stanu je pak manželská postel s peřinami, skříňka se stolními hrami a knihami, stoleček s posezením a další vybavení.

Nápad na ubytování ve stylu glampingu dostala Jana Ledvinová při vlastní dovolené. „Loni jsme s manželem normálně kempovali v Podyjí a mně se poslední den už nechtělo vytahovat vařič a zase lézt do stanu, tak jsem hledala nějaký penzion. No, a našli jsme tam glamping. Nevěděla jsem, co to je, ale úplně mě to uchvátilo, ta kombinace luxusního pohodlí a toho, že jste v přírodě ve stanu. Hned jsem si říkala, že to musím mít doma na Chrobkově,“ vypráví.

V současné době je na jihu Čech zhruba 30 glampingových míst. Kromě luxusně vybavených stanů mohou lidé vyzkoušet třeba ubytování na posedu, v týpí nebo vodním domku.

Spustit audio

Související