Domů s pečovatelskou službou v menších obcích přibývá. Jeden vyroste i ve Včelné u Budějovic

18. květen 2024 08:14

Zařízení pro seniory nestaví pouze větší města. Čím dál častěji je budují také menší obce. To je třeba případ Včelné u Českých Budějovic, která se rozhodla postavit dům s pečovatelskou službou s kapacitou přes dvacet lůžek. Vedení obce už má hotový projekt a připravuje podklady pro stavební povolení. Záměr bude z větší části financovat z vlastních prostředků.

„Bude mít trochu atypický tvar, takové dva pavilony,“ ukazuje plány nezávislá starostka Včelné Miroslava Stránská. Nový dům s pečovatelskou službou by měl vyrůst naproti budově obecního úřadu v místech, kde kdysi bývala prodejna.

„V přední části budou spíše menší byty, garsonky pro jednu osobu. V zadní části se pak počítá s většími byty až pro dvě osoby v případě manželských párů. Budova bude mít dvě podlaží, bude tam výtah, bude samozřejmě bezbariérová,“ doplňuje.

Podle prvních odhadů vyjde stavba na 50 milionů korun. „S postupem času samozřejmě ty náklady zřejmě trochu narostou, asi budeme moudřejší, až budeme mít projektovou dokumentaci. Každopádně počáteční investice bude značná, máme na to i předschválený úvěr,“ uvádí Miroslava Stránská.

Čtěte také

Obec chce žádat také o dotaci z krajského investičního fondu. Tohoto programu pro výstavbu sociálních zařízení aktuálně využilo několik obcí, například městys Volyně na Strakonicku nebo Husinec na Prachaticku.

Podobný dům s pečovatelskou službou vznikl také v Dražicích na Táborsku. „Tam je to opravdu bezbariérové bydlení v takových maličkých přízemních domcích. Obyvatelé tam rovnou vyjdou do zahrady, v komunitním centru sídlí pečovatelská služba, je tam zajištěn veškerý servis,“ popisuje náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová z ODS.

Včelná u Českých Budějovic chce ještě letos vypsat výběrové řízení na zhotovitele. Samotná stavba domu s pečovatelskou službou by pak měla začít v příštím roce.

Spustit audio

Související