Až 560 korun za den. Většina domovů pro seniory využije možnost zvýšit ceny za pobyt a stravu

22. leden 2024 08:25

Až o 45 korun se zvýší denní sazba za pobyt a jídlo v domovech pro seniory. Měsíčně to činí zhruba 1350 korun navíc. Kvůli inflaci a zdražování energií navýšilo ministerstvo práce a sociálních věcí úhradovou vyhlášku. Platí už od začátku roku 2024.

V domově seniorů v Blatné na Strakonicku ceny zvednou od 1. února. „To víte, že mi to vadí, ale musíme počkat, co se bude dít. Všude zdražují, tak se uvidí,“ komentuje klientka Anna.

Domov denně vydá zhruba 230 obědů, k tomu snídaně a večeře. „Potravin tedy potřebujeme mnoho a rychle se točí. Vydáváme tady i obědy pečovatelské službě, kolegyně přijedou s kastrůlky a naši kuchaři nandávají,“ ukazuje Martina Bláhová, která má v domově v Blatné na starost stravování.

Po zvýšení úhradové vyhlášky narostou v Blatné ceny za pobyt v domově seniorů i za pečovatelské služby. „Šli jsme úplně na hranu, důvodem je hlavně to, že energie i potraviny neustále zdražují a inflace se prostě musí promítnout do úhrady od klientů. Důchody se zvyšovaly, my jsme to propočítávali a nevypadá to, že by mělo výrazně přibýt klientů, kteří nebudou mít na úhradu,“ říká vedoucí sociálního oboru v Blatné Kateřina Malečková.

Čtěte také

Podle mluvčího Jakuba Augusty vzalo ministerstvo práce a sociálních věcí při navyšování maximálních částek v úvahu mimo jiné valorizaci důchodů. „Celodenní pobyt včetně stravného nyní klienta vyjde na maximálně 560 korun, meziročně tedy došlo k navýšení této částky o 45 korun. Ne vždy ale bude skutečná výše platby od klientů dosahovat maximální sazby, jde o možnost, nikoliv povinnost. Ministerstvo také letos dalo více peněz do dotací na sociální služby,“ uvádí.

Zařízení ceny zvyšovat nemusí. Na jihu Čech ale možnosti vybrat od klientů vyšší částku využije většina z nich. „I když je částka po tomto zvýšení stanovena k nějakému maximu, stále to ještě tu stravu a ubytování nepokryje,“ připomíná náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová.

Klientům domovů pro seniory musí po zaplacení ubytování i všech služeb vždy zůstat minimálně 15 procent příjmů.

Spustit audio

Související