Domov pro seniory v Horní Stropnici je opravený, klienti mají nové pokoje

8. únor 2023 08:20

Do domova pro seniory v Horní Stropnici na Českobudějovicku se téměř po dvou letech vrátili klienti. Objekt byl uzavřený kvůli rekonstrukci, při které ještě díky přístavbě vznikla zcela nová část. Jihočeský kraj za stavební úpravy zaplatil téměř 75 milionů korun. Všech 47 klientů má teď daleko větší komfort.

„Měli jsme třílůžkové a čtyřlůžkové pokoje, přestavbou vznikly nové pokoje se sociálním zařízením. Máme pouze dvoulůžkové a jednolůžkové, čehož jsme chtěli docílit, protože ne vždy se sejde tolik lidí, aby si rozuměli, ve dvojici je to snazší,“ říká ředitelka domova pro seniory Eva Chaloupecká.

Samotná rekonstrukce objektu trvala necelé dva roky. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby je modernizace podobných zařízení aktuálním trendem v sociální péči. „My se snažíme, aby v domovech vyrůstaly více jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s veškerým zázemím, prostě aby se zvyšoval komfort. Je to standardní proces, jsem rád, že jihočeské domovy tím prochází,“ uvádí.

Právě dokončená rekonstrukce domova pro seniory v Horní Stropnici má podle něj být příkladem pro další podobné projekty, které Jihočeský kraj chystá. „Máme poměrně důležitý plán v krajském městě. Připravujeme využití dolního areálu nemocnice, kde bychom to rádi zkombinovali s hospicovými lůžky a také péčí o lidi postižené neurodegenerativními chorobami,“ připomíná.

Čtěte také

„Určitě budeme budovat další domovy. Je to logické, společnost stárne, lidí, kteří potřebují tuto péči, je více. Musí to ale být v dostatečném komfortu a také tak, aby to ekonomicky fungovalo,“ dodává Martin Kuba.

V domově, který se nachází jen pár metrů od poutního kostela Panny Marie Těšitelky na Dobré Vodě, nově vznikl i kolejnicový systém. Ten pomáhá při přepravě nepohyblivých seniorů. „Jsme asi první domov pro seniory, který má tento systém. Můžeme klienta přemístit na posteli do vaku a z pokoje ho odvézt do koupelny. Usnadní to práci pečovatelkám. Leckdy je to totiž náročné, nemáme samé hubené klienty, takže potom je potřeba více personálu, a tento závěsný systém opravdu ulehčí práci,“ popisuje Eva Chaloupecká.

V nově zrekonstruovaném domově je i kaple. Do budoucna tady ještě chtějí zařídit společenskou místnost ve stylu retro kuchyně a v části venkovních prostor je v plánu i výsadba ovocného sadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související