Platy kuchařek ve školních jídelnách jsou nízké. Zvlášť ve městech se síly do kuchyně těžko shánějí

18. říjen 2023 11:16

Jihočeské školy bojují s nedostatkem kuchařů a kuchařek ve svých jídelnách. Špatně placená kvalifikovaná práce není mezi potenciálními zájemci příliš populární. Například ve Dřítni na Českobudějovicku sice aktuálně lidi neshání, ale problém pravděpodobně nastane, až některé pracovnice odejdou do důchodu.

„Nemáme zástup, když někdo onemocní. Pak se zapojuji do akce i já a obdivuji holky, že tu fyzickou práci pořád zvládají. Je vidět, že se tady obětují, to se nedá jinak nazvat za ty peníze,“ říká vedoucí školní kuchyně ve Dřítni Petra Šímová.

Kuchařky tu zatím nechybí podle ní hlavně díky tomu, že škola má dlouhodobé pracovnice. „Máme tu skvělý kolektiv a nemusí nikam dojíždět. Navíc jde o jednosměnný provoz, což mnohým vyhovuje kvůli rodinám,“ popisuje.

Na vesnicích je situace o něco lepší než ve velkých městech. „Kuchařky ve školních jídelnách jsou finančně špatně ohodnocené. Pak je problém sehnat kvalifikovanou sílu, zvlášť ve velkých městech, kde jsou přeci jenom pracovní příležitosti rozmanitější. Na vesnicích je to trochu jiné,“ potvrzuje Blanka Vlasáková, ředitelka školy ve Dřítni a zároveň regionální zástupkyně Asociace ředitelů základních škol.

Čtěte také

Jiné to ale je v turisticky vyhledávaných oblastech. „Psala mi třeba kolegyně z Borových Lad, že mají problém sehnat kuchařky, protože tam je možnost uplatnění v penzionech, ubytovnách, restauracích. A ty nabízí daleko vyšší ohodnocení, než může dát školní jídelna,“ dodává Blanka Vlasáková.

V některých případech musí školy podle ní tabulkové platy doplácet. „Pomocná síla v kuchyni má tabulkově méně, než je průměrná minimální mzda, takže musíme takovým pracovnicím doplácet plat,“ uvádí.

V jihočeských obecních a krajských školních kuchyních pracují necelé dva tisíce lidí. Jejich průměrný plat činí 25 tisíc korun hrubého.

Spustit audio

Související