Obědy a svačiny v některých školních jídelnách budou dražší. Umožnila to novelizovaná vyhláška

2. únor 2023 07:17

Se zdražením obědů a svačin ve školních jídelnách musí nově počítat někteří rodiče. Stravovací zařízení mohla od února navýšit cenu díky novelizované vyhlášce ministerstva školství. Na jihu Čech to udělaly jen některé školní jídelny, zdražení je navíc minimální. Většina rodičů se proto nemusí obávat, že by citelně zasáhlo rodinný rozpočet.

„Dneska vaříme zeleninovou polévku, šťavnatou hovězí pečeni s krkonošskou kaší a salátem, dále máme smažený rybí řízek a bramborovou kaši,“ představuje menu ve školní jídelně v ulici U Tří lvů v Českých Budějovicích ředitel zařízení Jaromír Pípal.

Cena obědů pro žáky se tu nyní pohybuje v rozmezí od 34 do 39 korun podle věku strávníka. Od 1. března jídelna podraží, a to řádově o dvě koruny na oběd.

Navýšení limitů ředitel Jaromír Pípal uvítal. „Potom není problém vybírat si z lepších a kvalitnějších potravin, ze kterých bychom chtěli pro děti ve školní jídelně vařit,“ vysvětluje.

Podle mluvčího Jihočeského kraje Davida Hockeho je na tom většina dalších stravovacích zařízení podobně. „Většina jídelen zvýší ceny za stravu, nejvíce však u doplňkových jídel, tedy přesnídávek a svačin,“ potvrzuje.

Čtěte také

„Průměrná cena oběda v lednu 2023 činila u dětí do šesti let 25 korun, u žáků od sedmi do deseti let 31 korun, u žáků od jedenácti do čtrnácti let 33 korun a u žáků nad patnáct let 38 korun. Ceny obědů se upravovaly už loni, takže žádné drastické zdražování letos neočekáváme,“ uvádí David Hocke.

Školní jídelna Mateřské a základní školy Kubatova v Českých Budějovicích zatím obědy nezdražila. „Můžeme si to dovolit jenom díky tomu, že jsme u větších dodavatelů zafixovali ceny. Je pravda, že čím je větší škola, tím levněji uvaří. V tom největším množství se vaří lépe, menší školy si toto dovolit nemohou, protože mají malý odběr,“ připomíná ředitel jídelny Petr Tomaschko.

Jídelna bude podle něj přehodnocovat výši stravného před začátkem nového školního roku. Jestli cenu obědů zvýší, ovlivní aktuální ceny potravin.

V případě, že by sociálně slabší rodiny měly problémy jídlo dětem ve školách zaplatit, můžou získat příspěvek z programu ministerstva školství nebo od neziskových organizací.

Spustit audio

Související