Domovy seniorů i další sociální služby zdražují. Nová úhradová vyhláška ministerstva zvyšuje maximální ceny

2. leden 2023 11:29

Za stravu nebo pobyt si připlatí lidé v domovech pro seniory. Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo novelu úhradové vyhlášky, která stanovuje maximální platby za jednotlivé služby. Důvodem zdražování jsou rostoucí ceny energií a potravin. O zvýšení cen si můžou zařízení sama rozhodnout.

Například prachatický hospic zdražovat bude. „Snažíme se nakupovat těstoviny a podobné zboží v akcích a uskladňujeme si ho tady do zásoby. Velkou pomocí jsou krabice z potravinové banky, jogurty, tvarohy, mléčné výrobky, občas nějaké pečivo, zelenina, to hodně pomůže,“ ukazuje zásoby jídla kuchařka Zuzana.

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích zřizuje také Domov Matky Vojtěchy, který se stará především o lidi s Alzheimerovou chorobou. Zdražovat plánují obě zařízení. „Kdyby nedošlo k navýšení plateb, tak se zejména pobytové služby prostě zhroutí. A kdyby došlo k navýšení plateb bez navýšení penzí, tak to ohrozí schopnost klientů se o sebe finančně postarat, takže ono vlastně jiné řešení nebylo a vláda má v tomto dost svázané ruce,“ říká ředitel Robert Huneš.

Čtěte také

Zařízení se snaží hledat úspory. Podle Roberta Huneše je to ale poměrně obtížné. „Spořit se musí, ale v zařízení, kde tři čtvrtiny výdajů tvoří mzdové náklady, které vydat musíte, tolik neuspoříte. Ano, máme snížené teploty v kancelářích, nikoli u klientů, více hlídáme zavírání dveří, svícení, spotřebu kancelářského materiálu. Ono to v součtu není mnoho, spíš se mentálně připojíme k té spořivé situaci, to je samozřejmě potřeba,“ popisuje.

Navýšení úhrad je nezbytné především s ohledem na růst cen. „Chceme zajistit větší ekonomickou stabilitu sociálních služeb, které budou moci od klientů vybírat úhrady odpovídající výši jejich příjmů. Je například třeba reflektovat, že jen za letošní rok došlo k trojí valorizaci důchodů,“ potvrzuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Podle novely vyhlášky se maximální cena za pobyt zvedla z 250 na 280 korun na den, stravné pak z 205 na 235 korun za den. Zvýšily se například i ceny za služby osobní asistence.

Spustit audio

Související