Jihočeský kraj sníží školám příspěvek na úhradu energií. Chce je tak motivovat k větší úspoře

22. listopad 2022 15:02

Jihočeský kraj chce motivovat školy k maximální možné úspoře energií. Školským zařízením, které zřizuje, a také příspěvkovým organizacím poskytne na příští rok zhruba 90 procent předpokládaných výdajů na energie. Vychází přitom z průměrných propočtů za rok 2019 před lockdownem. Někteří ředitelé se ale obávají, že za současných podmínek s takovým příspěvkem nevystačí.

„Snažíme se šetřit, ale například víme, že třídy musí být vytopené na určitou teplotu, máme tam 21,5 stupně tak, aby si studenti nestěžovali,“ říká ředitel českobudějovické Střední a Vyšší odborné školy zdravotnické Karel Štix.

Na vytápění lze podle něj něco uspořit, horší už je to v otázce elektrické energie. Cena za megawatthodinu totiž oproti loňsku vzrostla o více než 60 procent. „Vidíme obrovský nárůst, takže myslím, že i při šetření to těžko stáhneme o tolik procent,“ komentuje.

Úsporná opatření nastavila i Střední průmyslová škola Dukelská v Českých Budějovicích. Její vedení se ale také obává, že nepůjde o skokový rozdíl. Od roku 2019 například nakoupili nové stroje do dílen a vybudovali nové počítačové učebny. „Tohle všechno bude teď prostě tu energii žrát. Pokud to chceme používat, spotřeba se zvýší,“ připomíná ředitel Jaroslav Koreš.

Čtěte také

Kraji se nakonec podařilo vysoutěžit dodavatele energií lépe, než se původně předpokládalo. Důležitá je i pomoc v podobě vládního zastropování cen. Přesto je podle náměstka hejtmana pro školství Pavla Klímy důležité snažit se najít maximální možnou úsporu.

Vedení kraje se domnívá, že to školy můžou zvládnout. „Většinou to zvládnou, protože prostě mají motivaci k tomu šetřit a všichni víme, že ještě můžeme stylem topení, ohřevu vody. Nejde ale nastavit jeden model, protože máme 125 organizací a každá to má jinak,“ uvádí Pavel Klíma.

Hejtmanství zároveň ubezpečuje, že se školy nemusí obávat, pokud dostatečné úspory nenajdou. „Jsme připraveni s každým ředitelem, který by to z nějakého důvodu nezvládal, situaci individuálně řešit. Pokud bychom poznali, že důvody jsou objektivní, budeme se bavit o nějakém saturování rozdílu,“ potvrzuje náměstek.

Dobré hospodaření se podle Pavla Klímy projeví na finančních odměnách ředitelů. Vedení kraje bude také plán konzultovat s vedením jednotlivých škol na pravidelných pracovních setkáních.

Spustit audio

Související