Domovy seniorů nejspíš zdraží. Ministerstvo chystá novou vyhlášku, která zvyšuje maximální ceny

4. listopad 2022 10:58

Domovy seniorů by mohly od ledna zdražit až o 1200 korun měsíčně. Počítá s tím návrh nové úhradové vyhlášky, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí a která je aktuálně v připomínkovém řízení. Důvodem jsou vysoké ceny energií a potravin. Vyhláška stanovuje maximální ceny za stravu a za pobyt. Ty se budou moct zvýšit o dvacet korun za den.

„Naše náklady stoupají, stejně jako stoupají všem lidem i firmám v České republice. Běžně se pohybujeme na standardním trhu, takže i na nás dopadá vysoká míra inflace, vyšší ceny energií. Zvyšování úhrad má určitě opodstatnění,“ říká ředitelka českobudějovického Domova pro seniory Máj Petra Zimmelová.

Pokud by nová úhradová vyhláška prošla, domov by od příštího roku zdražil na maximální hranici. „V tuhle chvíli to vychází, že by si u nás klienti připlatili za ubytování a stravu asi 1200 korun měsíčně. Teď máme úhradu 13 832 korun měsíčně. Jestli vyhláška bude schválena podle dosavadních informací, vychází úhrada kolem patnácti tisíc,“ uvádí Petra Zimmelová.

Ke zdražování by se připojila i zařízení kraje. „Měly by se k tomu připojit všechny pobytové sociální služby, protože to zvýšení není výrazné a v roce 2022 proběhla třikrát valorizace důchodů. Klienti určitě na tu úhradu mít budou. Já jsem si dělala takovou analýzu, kolik potenciálních klientů by nemělo na úhradu, a opravdu jsou to ojedinělé případy,“ popisuje náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová.

Zákon počítá i se situací, kdy klient domova na zaplacení nemá dost peněz. Vždy mu musí třeba z důchodu zbýt 15 procent, chybějící peníze pak doplácí zřizovatel nebo rodina.

Spustit audio

Související