Zdražování dopadá i na českobudějovickou charitu. Hrozí, že přestane dodávat obědy seniorům

10. květen 2022 16:38

Dodavatele obědů pro seniory ztratila tento měsíc charita v Českých Budějovicích. Menza Jihočeské univerzity jí vypověděla smlouvu kvůli navýšení nákladů. Charita ale na nově stanovenou cenu nedosáhne. Sociální pracovníci musí sehnat do konce června jiného dodavatele, jinak klienti zůstanou bez obědů.

Sociální pracovnice Nikola Kortánová vozí jídlo například osmdesátiletému Stanislavu Vochozkovi. „Zajištění obědů je pro něj opravdu důležité, protože nemá na koho se obrátit. Nemá rodinu v Českých Budějovicích, ta žije v Praze a ve Švýcarsku, takže naši pomoc opravdu potřebuje. Pečovatelky za ním moc rády jezdí. Je to takové naše sluníčko,“ popisuje.

To, že by za ním přestaly pracovnice charity jezdit, si neumí Stanislav Vochozka představit. A nejde jenom o donášku obědů. Jsou pro něj jako rodina. „To bych byl moc smutný. Já mám děvčata z charity rád, protože mi moc pomáhají, nejenom službami, ale dělají i společnost,“ říká.

Charita České Budějovice dováží obědy zhruba 300 klientům za 75 až 77 korun. Dodávka jídel od menzy Jihočeské univerzity už ale za stávajících podmínek není možná.

Čtěte také

„Charita dostala od menzy výpověď. V současnosti jsme dostali navýšení na 104 korun. Vyhláška stanovuje maximální výši 95 korun, kterou to přesahuje o devět korun, pro charitu to znamená roční navýšení až 360 tisíc. Každý chápe současnou situaci, kdy se zdražuje, ale pochopitelně ani charita není bezedná, my už nemáme kde brát,“ vysvětluje ředitel charity František Nestával.

Menza Jihočeské univerzity držela cenu obědů pro charitu za výrobní náklady téměř tři roky. I ona ale musela podle mluvčího univerzity Štěpána Kuděje upravit cenu. „Je to zhruba o 30 procent a je to samozřejmě z důvodu zvyšujících se cen energií a surovin,“ uvádí.

Charita požádá o příspěvek na tuto službu českobudějovický magistrát a krajský úřad. Zatím se jí totiž nepodařilo sehnat náhradního dodavatele. Žádný nebyl schopný připravit oběd za požadovanou nižší cenu do 95 korun.

Spustit audio

Související