Ceny obědů ve školních jídelnách rostou. Počet odběratelů ale zatím neklesá

28. leden 2022 15:37

Na zdražování potravin a energií postupně reagují i školní jídelny. Část z nich už zdražila obědy, a to i pro cizí strávníky. V oslovených základních školách na Jindřichohradecku přesto maminek a seniorů, kteří si ze školních jídelen oběd berou, zatím neubývá.

Kuchyně 4. základní školy v Jindřichově Hradci vaří nejen pro zdejší žáky, ale také pro 1. základní školu. To je asi 450 jídel denně. Dalších přibližně 50 obědů je pro takzvané cizí strávníky.

„Jsou to například naši bývalí zaměstnanci, kteří jsou třeba v důchodu, bydlí nedaleko školy a rádi využijí možnost si oběd koupit a odnést domů. Dále jsou to třeba maminky na mateřské dovolené. Jsme sídlištní škola, takže lidí, kteří mají o obědy zájem, je tu poměrně hodně,“ říká ředitelka školy Jana Šperlová.

Přihlášených cizích strávníků je v této jídelně zhruba osmdesát, někteří si berou oběd denně, jiní jenom několikrát za měsíc. Od ledna si připlatí, za jedno jídlo dají 72 korun.

Čtěte také

Zdražovaly všechny jídelny při jindřichohradeckých základních školách. „My jsme jakožto zřizovatel vysoutěžili energie ještě pro tento rok, takže energií se to až tolik netýká, nicméně celkové zdražování na trhu se opravdu projevilo a museli jsme ceny o pár korun navýšit,“ potvrzuje vedoucí odboru školství Kateřina Kubíčková.

Na 4. základní školu si pro oběd pravidelně chodí Věra Nechvátalová. „Mně bude za dva roky osmdesát a udělám si doma víc práce, odpočinu, když nemusím vařit. I co se týče nákupů, je to snazší,“ komentuje. Kromě toho oceňuje pestrou nabídku jídel a jejich kvalitu. Ani rostoucí cena jí tak od odběru obědů neodrazuje.

Ředitelka Jana Šperlová věří, že i ostatní zůstanou jídelně její školy věrní. „Spíše to uvidíme na počtu objednaných obědů, protože pořád ten cizí strávník může zůstat přihlášený a vzít si třeba jenom jeden oběd za měsíc. K tomu, že by se někdo odhlašoval, zatím nedošlo a zatím jsme nevyhodnotili, o kolik méně obědů se vydalo,“ doplňuje.

Ceny obědů postupně navyšují i další školy na Jindřichohradecku, například ve Studené vzrostly už v září, v Dačicích se je chystají upravit od dubna.

Spustit audio

Související