Pronájmy budějovických sportovišť, vstupné na plovárnu i Černou věž budou dražší

15. prosinec 2021 17:03

O padesát procent ze stávající sazby se od ledna příštího roku zvedne cena za pronájem sportovní haly v Českých Budějovicích. Na svém posledním zasedání o tom rozhodla rada města. Místo dosavadních 500 korun bude hodina stát 750 korun. Zdražení se dotkne také dalších městských sportovišť. Radnice to odůvodňuje neustále rostoucími náklady.

„Zdražuje se po mnoha letech, u sportovní haly to bylo naposledy v roce 2000. Zdražuje se jednorázové vstupné a také se zvyšují ceny pro pronájmy,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Vstupné na plavecký stadion v Českých Budějovicích se zvýší z dosavadních 70 korun na hodinu pro dospělého na 90 korun. O dvacet korun zdraží také hodinová sazba za saunu.

Vedení města reaguje na aktuální ekonomickou situaci. „Jistě to sami vidíme všichni kolem sebe, jak se zvyšují náklady na služby, na energie, a to s tím souvisí,“ připomíná Ivo Moravec.

Čtěte také

Naopak třeba vstupné na veřejné bruslení se nezmění. Podle propočtu radnice by se výnosy sportovních zařízení díky zdražení měly ročně zvýšit zhruba o čtyři miliony korun.

Zvedání sazeb se ale netýká jen sportovišť. Od ledna si lidé připlatí také za vstupenku na Černou věž. Požádal o to sám nájemce a provozovatel. „Vzhledem ke covidové době se snížily jeho příjmy. Správa domů a město jsou spokojené s tím, jak provozuje Černou věž, a tudíž jsme po nějaké debatě přistoupili na zvýšení vstupného i s ohledem na ceny v jiných městech,“ říká náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Místo dosavadních 25 korun dospělí za vstupenku na Černou věž zaplatí 50 korun. Naopak děti do šesti let budou mít nově vstup zdarma. „Radnice původně byla pro dětské vstupné od čtyř let, ale bude jako u většiny památek od šesti let,“ potvrzuje Tomáš Bouzek.

Už dříve kvůli rostoucím nákladům ohlásil zdražení jízdného i Dopravní podnik města České Budějovice a dražší budou v příštím roce také dodávky tepla a teplé vody z městské teplárny.

Spustit audio

Související