Lyžování bude dražší. Vyšší náklady na energie i inflace se promítnou do cen skipasů

12. listopad 2021 11:08

Sněžná děla rozmístěná podél sjezdovek, lanovky a vleky po revizi připravené na první jízdu. V šumavských skiareálech vyhlížejí letošní zimní sezónu. Po té loňské, která pro mnohé provozovatele znamenala velký ekonomický propad, se znovu nadechují. Na převratné novinky ale v rozpočtech moc peněz nezbylo.

Skutečně jen pár dní si lidé mohli loni zalyžovat, a tak skiareály nepřicházejí letos vesměs s žádnými velkými novinkami. „Loňská sezóna v podstatě nebyla, lyžovali jsme devět dní, tak oprašujeme novinky, jako je sjezdová trať Lipenská. Pro všechny bude velkou novinkou naše nová restaurace, hotel a cukrárna, takže určitě je na co se těšit,“ láká lyžaře do skiareálu Lipno mluvčí Olga Kneiflová.

Nová sjezdovka vznikla v nejvýchodnější části areálu. „Umožňuje druhý nástup do našeho systému. I její název odpovídá tomu, kde je, vlastně vede přímo z obce, z druhého parkoviště,“ popisuje generální ředitel skiareálu Matěj Kratochvíl.

Za skipasy si ale letos lyžaři připlatí, a to nejen na Lipně. „Je to dáno nárůstem na nákladových vstupech. Především cena energií, ale samozřejmě i inflace to ovlivňuje a musíme se připravit na řádově desítky procent zdražení,“ potvrzuje Matěj Kratochvíl.

Jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezóně přijde v lipenském skiareálu na 750 korun, oproti loňským 560 korunám. Taky na šumavském Zadově vzroste cena na 680 korun.

Čtěte také

Jen nepatrně podraží jízdné v rakouském příhraničním středisku Hochficht. „Přestože ceny energií i personální náklady skokově narůstají, ceny se zvýšily zhruba o dvě procenta. Jednodenní skipas pro dospělého podražil o jedno euro, tedy z 42 na 43 euro,“ říká mluvčí Martin Řezáč.

Všechna střediska jsou připravena dodržet veškerá bezpečnostní opatření a doporučují nákup skipasů on-line. „Je to bezpečné, nesrocujete se u pokladen, šetří to váš čas, nestojíte ve frontě, a je to strašně pohodlné. Skipas si vyberete v e-shopu, zaplatíte kartou a přijde vám na email potvrzovací QR kód, který pak u automatu jenom naskenujete, vypadne vám skipas a jdete lyžovat,“ připomíná Martin Řezáč.

Pro provozovatele lyžařských středisek je ale klíčové, aby letošní sezóna vůbec byla. „Doufáme, že bude normální, nebo v nějakém režimu, který pro nás nebude, když to řeknu úplně otevřeně, smrtelný. Mít druhou sezónu po sobě omezený provoz, nebo zavřený areál, tak spousta provozovatelů skončí,“ myslí si ředitel skiareálu Zadov Luděk Sáska.

Pokud bude počasí přát, lanovky a vleky se rozjedou v první polovině prosince.

Spustit audio

Související