Dobrovolníci z lyžařských oddílů připravují běžkařské trasy na Šumavě na hlavní sezonu

11. listopad 2021 08:58

Běžkařské trasy v okolí Lipna připravují na hlavní sezonu dobrovolníci z lyžařských oddílů. Vyřezávají náletové dřeviny, vysekávají cesty a mulčují louky. Jedna z bílých stop je například v okolí Frymburku na Českokrumlovsku.

„Musíme křovinořezem prosekat nástupy na běžkařské trasy, protože během léta tu samozřejmě vyrostla vysoká tráva, rákosí, křoví. Ještě bude následovat mulčování pomocí traktoru a pak už budou stopy víceméně připravené a budeme čekat, až napadne sníh,“ popisuje Martin Řezáč z frymburského oddílu.

Každý rok vyžaduje úprava trasy hodně práce. „Člověk by tomu nevěřil, ale to křoví vyroste třeba do metrové výšky. To samé platí pro trávu i rákosí. A letos obzvlášť, protože léto bylo docela bohaté na vláhu. Každý rok si tedy dáváme povinnou brigádu a musíme to všechno projít a prosekat, protože jinak by nebylo možné stopy kvalitně připravit,“ potvrzuje Martin Řezáč.

Na běžkaře čeká v okolí Frymburku letos i několik novinek. „Loni jsme vyzkoušeli rozšíření našich tras na frymburských loukách směrem k Moravici. To se velice osvědčilo. Všichni běžkaři to kvitovali s povděkem, takže letos se to stane standardní upravovanou trasou. Ty horní louky mají výhodu, že jsou ve výšce 920 metrů nad mořem a je tam větší sněhová jistota,“ říká Luboš Krejza z Atletika Frymburk.

Čtěte také

Místní nadšenci se starají o více než 40 kilometrů strojově upravených lyžařských stop. „Část z nich vede po frymburských loukách, tedy v otevřeném terénu s krásnými výhledy. Část potom na zalesněném hřebínku mezi Frymburkem a Lipnem, který už je náročnější. No, a potom jsou velice jednoduché stopy, které vedou po zamrzlém jezeře Lipno, když tloušťka ledu dovolí bezpečnou úpravu,“ vyjmenovává Luboš Krejza.

S rolbou v zimě jezdí Luboš Mrázek z Atletika Frymburk. „Ráno se projede, pak se uvidí vždy po tom dni, kolik je běžkařů, jak je rozdupaná stopa. Pokud přes noc padá, tak nevyjíždíme tak často, kdežto když se udělá hezké počasí a je zasněžená stopa, tak vyrážíme,“ vysvětluje.

Luboš Mrázek najezdí s rolbou v zimě více než 500 kilometrů. Na celém Lipensku bude v hlavní sezoně pro běžkaře připravených přes 120 kilometrů upravených stop.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související