Lyžařské areály se chystají na zimní sezonu. Provozovatelé doufají, že nebude opět poznamenaná covidem

26. září 2021 12:03

Lanové dráhy teď ještě vozí na vrcholy hor turisty a cyklisty. Už za pár dní je ale správci zastaví a podrobí generálce před zimní sezonou. V Lipně nad Vltavou i na Zadově doufají, že sezonu letos výrazně neomezí opatření kvůli koronaviru. Ta loňská pro ně byla nejhorší v historii.

„Lanovka zatím jezdí, ale od 4. října bude zastavená. Souvisí to s přípravami na zimu, lanová dráha bude procházet velkou údržbou,“ říká mluvčí rodinného areálu Lipno Olga Kneiflová.

Podobná situace je také v lyžařském areálu Zadov. „Víkendy podržíme až do konce října, listopad pak máme v podstatě na to, abychom připravili všechnu techniku na zimní sezónu. Jsou to revize, pravidelné údržby, výměny náplní a olejů. A už budeme vyhlížet první mrazy, zasněžování a začátek zimního provozu,“ popisuje ředitel Luděk Sáska.

V Lipně nad Vltavou mají několik novinek, které v minulé sezoně kvůli omezením nestihli představit. „Budeme všechny vítat v novém Foxparku, který je větší a má vylepšené zázemí. Už v podstatě třetí rok budeme doufat, že se konečně sklouzneme po nové lipenské sjezdovce, která ještě nebyla pořádně v provozu, stejně tak dvousedačková lanovka,“ připomíná Olga Kneiflová.

Čtěte také

Na Zadově museli dvě velké investice kvůli pandemii koronaviru zastavit. „V době počátku pandemie jsme měli stavební povolení na dvě velké akce, multifunkční objekt v areálu Kobyla a nádrž na zasněžování, a obě máme připraveny. Jediné, co chybí, jsou peníze. Hned v květnu 2020 jsme museli veškeré investice v podstatě stopnout a čekalo se, jak koronavirová krize dopadne,“ uvádí Luděk Sáska.

Ten také upozorňuje, že pokud by koronavirová omezení opět úplně zastavila na celou sezonu provoz, bylo by to pro areál likvidační. „Doufáme, že sezóna proběhne normálně, nebo v nějakém režimu, který pro nás prostě nebude smrtelný,“ dodává.

Hlavní lyžařská sezona začíná na Šumavě většinou na začátku prosince a končí v březnu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související