Výhledy na Lipno i vojenský prostor Boletice nabídne nová rozhledna netradičního tvaru nad Horní Planou

27. červenec 2021 15:28

Pohled na srdce Vltavy a při dobré viditelnosti také na Alpy. V září turisté vystoupají na novou rozhlednu ve tvaru obří karafy u Lipna. Nad Horní Planou už stojí základy.

„Jsme asi 802 metrů nad mořem. Tady má vyrůst 36 metrů vysoká kovová rozhledna. Plošina bude ve výšce 32 metrů, čtyři metry nad ní ještě střecha,“ popisuje starosta Horní Plané Jiří Hůlka na vrcholu kopce Dobrá Voda vedle parku Adalberta Stiftera.

Na místě už stojí piloty. „V současné době se vyrábí kovová konstrukce a předpokládám, že v druhé polovině srpna by se mělo začít montovat. To znamená, že v září by teoreticky mělo být možné na rozhlednu vystoupat,“ dodává Jiří Hůlka.

Čtěte také

Stavba základů byla i vzhledem k terénu poměrně náročná. „Jsme na samém vrcholu, kde jsou výstupy skal, takže se místa pro obvodové patky musela vykopat, sbíječkami narušit kámen. Prostřední kvádr je základem pro středové vřetenové schodiště, kterým se bude stoupat nad koruny stromů, aby byl zaručen krásný výhled do celého původního vltavského údolí, ale i na druhou stranu směrem do vojenského prostoru,“ líčí starosta.

Nová rozhledna bude tvarem připomínat karafu. Souvisí to i s tím, že místní region je spojený se sklářstvím. „Původně jsme zamýšleli spojit rozhlednou ještě se stezkou po zaniklých hutích. To je téma pro příští generace, aby ten středobod, rozhlednu umístili ještě do nějakého smysluplného projektu spojeného s pěšími výlety po zaniklých sklářských osadách a hutích,“ doplňuje Jiří Hůlka.

Stavba nové rozhledny vyjde na více než 11 milionů korun. Vstup na vyhlídkovou plošinu bude zdarma. Nedaleko města Horní Planá stojí ještě jedna malá rozhledna s názvem Jezerní vyhlídka, ale ta slouží především myslivcům.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související