Před sto lety začala Horní Planá používat český název. K výročí město odhalilo pamětní lavičky dvou spisovatelů

22. květen 2021 14:09

Vypadají jako gauč a otevřená kniha. Na dvě nové pamětní lavičky spisovatelů Adalberta Stiftera a Ivana Nového mohou usednout turisté v Horní Plané na Českokrumlovsku. Jedna je v parku na Dobré Vodě, druhá přímo u Lipenské přehrady.

Nejvýše položené jihočeské město si slavnostním odhalením připomnělo sto let od okamžiku, kdy začalo používat český název.

„Když usednete na ten gauč, tak je vidět nejvyšší hora Šumavy, Plechý, a pak vrcholy na skalní stěně nad Plešným jezerem. Při použití dalekohledu je odsud možné vidět i nejstarší Stifterův pomník, pověstný čtrnáct a půl metru vysoký obelisk,“ říká u lavičky Adalberta Stiftera v Horní Plané Lenka Hůlková z památníku tohoto slavného šumavského spisovatele.

Pamětní lavička spisovatele Adalberta Stiftera v Horní Plané

Druhá lavička připomíná Ivana Nového, spisovatele, který zde dlouhá léta žil a tvořil. „Jeho lavička v podobě otevřené knihy se nachází přímo u cyklostezky směrem na Jenišov na břehu Lipenského jezera. Je z ní nádherný výhled na jezero, okolní lesy a přírodu, kterou měl Ivan Nový velmi rád a ve svých dílech ji krásně popisoval,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Staré duby na lavičky dodala společnost Jihozápadní dřevařská. „Ty duby mají určitě přes 150 let. Protože byly dlouho u cesty, obsahují železo a nehodily se na klasické zpracování,“ vysvětluje starosta Miroslav Michna.

Obě lavičky vyřezal šumavský řezbář Karel Titl. „Duby jsou impozantní stromy, lidmi vyhledávané a uctívané pro svou velikost, sílu a inspiraci. Právě ze starého dubového dřeva se vyráběly vzácné předměty, které dávaly lidem zdraví a sílu,“ dodává Lenka Hůlková.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související