Proti stavbě dvou nových lanovek ve Skiareálu Lipno jsou ochránci přírody i obyvatelé

13. květen 2020 16:34

Dvě nové lanové dráhy se sjezdovkami a propojení střediska se železnicí, to vše je součástí připravovaného záměru rozšíření Skiareálu Lipno směrem k Loučovicím. S projektem nesouhlasí ochránci přírody i někteří obyvatelé.

Za stavbu s dopadem na životní prostředí ho teď označil i krajský úřad a nařídil vypracování takzvané studie EIA. Podle provozovatele skireálu ale stavba nových lanovek není na pořadu dne i kvůli současné pandemii koronaviru.

„Velká část relevantního úseku se nachází v rozsáhlém lesním komplexu, který je vymezen jako migračně významné území s trvalým výskytem rysa ostrovida, s příznivými podmínkami pro jeho reprodukci a současně se sporadickým výskytem vlka obecného,“ uvádí mluvčí Jihočeského kraje David Hocke jeden z argumentů aktuálního stanoviska krajského úřadu.

Jedna z lanovek o plánované délce přes 800 metrů má vést ze střediska jižním směrem k železniční trati Rybník Lipno nad Vltavou. „Další skutečností je, že podle projektové dokumentace jsou trasy sjezdových tratí v horní části v kolizi s regionálním biokoridorem, který umožňuje migraci živočichů,“ dodává David Hocke.

Se záměrem nesouhlasí ani hygienici, a to z důvodu chybějící hlukové studie. Podle zjišťovacího řízení má teď případná budoucnost projektu v podstatě dvě možnosti. „Oznamovatel buď může od záměru ustoupit, nebo musí předložit dokumentaci zpracovanou v souladu se zákonem o posuzování vlivu na životní prostředí,“ vysvětluje David Hocke. To znamená takzvaný proces EIA, který v ideálním případě zabere minimálně čtyři měsíce.

Čtěte také

Proti záměru vznikla také internetová petice. V ní svůj nesouhlas vyjádřil například Jaroslav Jonáš, učitel na základní škole v Loučovicích a ekologický aktivista. „Málokdo si uvědomuje, že tady žijeme na rozvodí evropských řek, a pokud si těmito formami zničíme říční krajinu, tak můžeme zkoušet cokoli v rámci boje se suchem a klimatickými změnami,“ říká.

Provozovatel skiareálu, společnost Lipno Servis ale veškeré vášně brzdí. Podle ní se momentálně nedá hovořit o projektu ani o záměru. Celou věc označuje za ověřovací proces související s možným rozvojem celého turistického areálu.

„V současné době jsou ale všechny debaty v tomhle ohledu zcela irelevantní, protože nyní musíme řešit zcela jiné, doslova existenční problémy. Opatření kvůli koronaviru tvrdě dolehla na celou turistickou infrastrukturu na Lipně,“ reaguje mluvčí Lipno Servisu Jiří Falout.

Jak a zda vůbec bude projekt pokračovat, zatím tedy není jasné. Další stavbu lanové dráhy skiareál chystal také směrem k osadě Lopatné. Na část tohoto projektu je už vydané územní rozhodnutí.

Spustit audio

Související