V centru Rudolfova má být supermarket, petici proti záměru podepsalo téměř 200 lidí

5. březen 2020 11:20

Výstavba plánovaného supermarketu v centru Rudolfova na Českobudějovicku pobouřila některé místní obyvatele. Obávají se například zvýšené dopravy, hluku a prašnosti. Nelíbí se jim ani prodej pozemku, na kterém by obchod měl stát.

Záměr projednávali zastupitelé s veřejností. Setkání doprovázely bouřlivé emoce. „My tady máme něco, co je dost nefunkční pro život města. Nedokážu si představit, že se tu budou konat hasičská cvičení, Rudolfovské slavnosti a tak dál,“ připomněl obyvatel Rudolf Žofka.

Podobných názorů zaznělo víc. Petici proti výstavbě supermarketu podepsala také například Eva Burianová. „Je to blízko obytných budov, lidé budou rušeni nejen provozem denním, ale i provozem nočním, protože tam budou chladící agregáty a tak dále,“ vysvětlila.

Studie nové podoby Farské louky se supermarketem

Stavba podle ní přinese i dopravní problémy. „Místo, kde má být výjezd z parkoviště, je špatně přehledné. Obchod je tady potřeba, ale návrh toho investora je prostě pro Rudolfov předimenzovaný,“ dodala.

Rudolfov chce prodat část pozemku developerovi. Získané peníze by dal církvi. Ta totiž žádá o navrácení dvou třetin Farské louky, které jí patřily, a s městem se soudí už několik let.

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitelé. „Jednak z důvodu, že nad tím město ztratí kontrolu, a jednak z důvodu, že by se nemělo zbavovat pozemků,“ připomněl zastupitel Jaroslav Valevský.

Město nechalo původní studii přepracovat a požadovalo nahradit malý obchod supermarketem. „Malý obchod není konkurenceschopný, co se týká velkých řetězců. My jsme jednali s potenciálními budoucími potravináři a oni nám řekli, že tento pozemek je pro ně nevhodně malý,“ vysvětlil starosta Vít Kavalír.

Čtěte také

Podle opozičního zastupitele Jaroslava Valevského starosta zatajil některé informace. „Zjistili jsme, že jeden nejmenovaný obchodní řetězec zde projevil zájem provozovat menší obchod. Tento nejmenovaný obchod si nechal udělat lokalizační studii a zjistil, že navrhovaný supermarket je na danou lokalitu předimenzovaný a neuživil by se, nebylo by to pro něj rentabilní,“ uvedl.

Starosta Vít Kavalír i přesto na výstavbě supermarketu trvá. „O opuštění záměru v tuto chvíli neuvažuji. My o tom záměru budeme jednat, abychom došli k nějaké názorové shodě, a to je mým úkolem, protože si myslím, že Rudolfov takové centrum potřebuje,“ řekl.

O tom, jestli bude na Farské louce zmíněný supermarket stát, rozhodnou zřejmě zastupitelé do konce roku.

Spustit audio

Související