Stovky podpisů má petice proti stavbě logistického centra na okraji Hrdějovic

25. duben 2018 07:45

Obyvatelé Borku, Úsilného a Nemanic u Českých Budějovic odmítají logistické centrum v sousedních Hrdějovicích. Podle studie, kterou schválili zastupitelé, tam má vzniknout devět hal a zajíždět tam mají nákladní auta. Peticí chtějí lidé stavbě zabránit.

„Smutné je, že léta využívaná orná půda najednou padne na nějaké haly, jaké vidíme v širokém okolí,“ říká Zdeněk Dvořák z Borku, který má zahrádku asi 300 metrů vzdušnou čarou od plánované zóny obchodu a služeb Hrdějovice.

Stavební plány se nelíbí ani Pavlu Kociánovi z Hrdějovic, i když bydlí až daleko pod lesem a doprava se ho nedotkne. „Ekologická zátěž postihne tu oblast i okolí. Bojím se, že to je akorát začátek toho, co by tady mohlo vzniknout,“ dodává.

Starosta Borku Jaroslav Novák připomíná, že stavba by měla být na šestnácti hektarech. „Co jsem měl možnost posoudit projektovou dokumentaci, tak jenom deset procent z téhle plochy by měla být zeleň,“ popisuje.

Vznikla proto i petice. „Během čtyř a půl dne jsme posbírali přes 1200 podpisů, přičemž dohromady na Borku žije 1560 obyvatel,“ uvádí.

V Úsilném i v Nemanicích podepsaly další stovky lidí. Autoři i signatáři petice se obávají stovek kamionů denně, které by znovu začaly jezdit centrem Borku, protože přes Hrdějovice neprojedou.

Starosta Hrdějovic Jiří Krupička hájí postoj obce tím, že všechno se děje v souladu s územním plánem. „Tenhle územní plán byl schválený v květnu roku 2010. Je tedy napsáno, že se jedná o plochu, která se nazývá občanské vybavení komerční, a tam je možno stavět to, co má investor v plánu,“ říká.

Mluvčí investora společnosti CTPark Július Hájek upřesňuje, že má jít o kombinaci lehké výroby, skladovacích prostor a obchodních prostor, jako jsou prodejny nebo kanceláře.

Dopravní zatížení podle něj nebude tak dramatické. „Při detailnějším propočtu nám to vychází na nějakých dvacet aut za hodinu,“ reaguje.

V současné době má záměr na stole krajský úřad. Jak řekla Kateřina Pernikářová z odboru životního prostředí, do konce týdne má kraj rozhodnout, zda bude požadovat nové a detailní posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související