Historický dvůr Švamberk u Ševětína jde k zemi. Má tu vyrůst průmyslový areál, místní jsou proti

31. říjen 2019 11:44

Je starý přes 400 let, teď ho postupně demolují buldozery a bagry. Místo historického zemědělského dvora Švamberk u Ševětína na Českobudějovicku má vzniknout nová průmyslová zóna.

Podle projektu areál zabere 20 hektarů půdy a zaměstnávat by mohl stovky až tisíce lidí. Proti záměru ale vznikla petice, pod kterou je přes tisíc podpisů.

„Nám na tom záměru vadí ta velikost, prostě dvacet hektarů, a v budoucnu i více, je pro nás naprosto nepředstavitelné. Teď na podzim jsme se dozvěděli, jaká bude ta rozloha, a proto jsme se k tomu začali vyjadřovat, nepočítali jsme s tím, že to bude takhle obrovské,“ říká spoluautorka petice Pavla Figurová.

Dvůr byl vystavěn v letech 1613 až 1615 a postupně se upravoval až do 20. let minulého století, kdy k němu přibyla modernistická vila. Už v minulosti chtěli objekt před demolicí ochránit památkáři, ale se žádostí na ministerstvu kultury neuspěli.

Odpůrci průmyslové zóny se podle Pavly Figurové bojí, že výrobní a skladovací haly poškodí ráz místní krajiny. „Krajina je nesmírně cenná. Pár kilometrů od nás začíná CHKO Třeboňsko, máme tady rybníky, cyklostezky, je to opravdu krásný kus krajiny, navíc s úrodnou půdou,“ připomíná.

Proti záměru se postavily i okolní obce, například Neplachov nebo Dynín. Ševětín, který má areál ve svém katastru, s ním ale naopak souhlasí.

Čtěte také

Starostka Romana Hajská také odmítá tvrzení, že úřad městyse neinformoval o projektu včas. „Není to pravda, protože tvorba územního plánu i jeho změny byly vždy řádně zveřejněny, jak to stanovuje zákon. Okolní obce jsou vždy účastníky řízení, mohly se vyjádřit, což se nikdy nestalo,“ uvádí.

Krajský úřad teď ukončil proces posuzování vlivu projektu na životní prostředí. Požádal o to sám investor. „Těch námitek se objevila celá řada a některé se opakují a nemají vůbec žádnou souvislost s tou stavbou. Tak jsme si chtěli vytvořit prostor pro jednání,“ vysvětluje zástupce investora František Jelen.

Společné setkání odpůrců projektu, zástupců městyse a developerské společnosti by se mělo odehrát v neděli 3. listopadu od 17 hodin v kulturním domě v Ševětíně.

Spustit audio

Související