Lidé ve Vodňanech uspěli s peticí proti výstavbě průmyslového areálu u rodinných domů

19. únor 2019 10:25

Lidem, kteří bydlí v Radomilické ulici ve Vodňanech, se ulevilo. V sousedství jejich domů nebude průmyslový areál s výrobní halou. Pomohla petice, nové vedení radnice a vstřícnost investora.

„Celá hala měla být orientovaná tak, že nákladové doky jsou směrovány přímo k rodinné zástavbě a veškerá manipulace nákladních automobilů je tímto směrem,“ ukazuje v původním projektu plánovaného průmyslového areálu autor petice a současný radní Pavel Šťástka ze sdružení Vodňany 2022.

Lidé se neobávali jen většího dopravního zatížení. „Obyvatelé Vodňan se obávají toho, že s vybudováním takhle velkého průmyslového areálu přijde do města celá řada agenturních pracovníků, kteří by mohli ve Vodňanech představovat zvýšené bezpečnostní riziko,“ dodává Pavel Šťástka.

Podle územního plánu je tato lokalita určená pro průmyslovou výrobu. Z toho společnost CSP Park v roce 2016 vycházela. Vedení města se tehdy projektu nebránilo. Uvítalo, že firma, kde by se měly vyrábět automobilové součástky, nabídne hodně pracovních míst hlavně pro ženy.

Tehdejší opoziční zastupitel Pavel Janšta z uskupení Vodňany pro změnu byl v té době proti tomuto projektu. „Město tehdy podle indicií od investora nedokázalo rozklíčovat, co by se mělo v tomto areálu nacházet,“ připomíná.

Na městském úřadě ve Vodňanech porušovali zákoník práce, zjistil inspektorát

Městský úřad a galerie Vodňany

Radnici ve Vodňanech opustilo od roku 2015 šedesát procent úředníků. Běžně se přitom na radnicích vymění za stejnou dobu jen deset až patnáct procent zaměstnanců.

„Přijde mi určitě divné, že během dvou let vznikl projekt, který měl i stavební povolení, vedle města Vodňany, který byl mnohem větší, než bylo předtím proklamováno a nejen my jako zastupitelé, ale žádný z obyvatel města o tom neměl ani tušení. Těžko teď po dvou letech říct, zdali tam hrálo zásadní roli to, že město bylo liknavé, nebo tam byly jiné důvody,“ doplňuje.

Městu se podařilo najít se společností CSP Park kompromis – náhradní pozemek u křížení komunikací na Strakonice a Písek. „Vznikne tam výrobní hala, která bude obklopena plochou pro manipulaci kamionů, dále kancelářská stavba a parkoviště pro osobní automobily zaměstnanců,“ popisuje partner společnosti Tomáš Honsnejman.

Výstavba areálu začne nejdřív příští rok na podzim.

Spustit audio

Související