U Dráchova na Táborsku má být nová pískovna, místní lidé jsou proti

15. únor 2019 11:20

Hluk, prach a větší dopravní zatížení. Právě toho se obávají obyvatelé Dráchova na Táborsku, protože v blízkosti jejich obce chce společnost Českomoravský štěrk otevřít novou pískovnu. Místní proto sepsali petici, pod kterou zakrátko přibylo 450 podpisů.

„Jsem z toho nešťastná, protože jsme tady žili léta v klidu a teď najednou se tady bude něco dít. Jsme tu v přírodě a najednou tu budou jezdit Tatry, bude tu hluk a prach,“ říká obyvatelka Ivana Bártová.

Areál nové pískovny má vzniknout na ploše zhruba 70 hektarů a veškerá doprava by měla být směřována na silnici, která spojuje známou křižovatku U Sloupu s obcí Dráchov. „Celá úpravna má být u křižovatky U Sloupu, v podstatě v těsném sousedství se zástavbou, rodinnými domky, oblíbenou restaurací a rekreačními objekty,“ připomíná člen petičního výboru Petr Mikeš.

Signatáři petice podle jeho slov těžbě písku bránit nechtějí. Žádají, aby auta jezdila jinudy. „Domníváme se, že by bylo možné to technologické zázemí umístit v jižní části, kde by bylo i možné zřídit výjezd, ostatně tam byl provizorní výjezd už při stavbě dálnice D3. Pak jsou tam výjezdy od průmyslových areálů, je to oblast, kde jsou podniky,“ vysvětluje Petr Mikeš.

Právě toto řešení až dosud úřady odmítají kvůli tomu, že by nákladní auta vyjížděla z areálu pískovny rovnou na silnici první třídy mezi Veselím nad Lužnicí a Soběslaví.

Stovky podpisů má petice proti stavbě logistického centra na okraji Hrdějovic

Parkující kamiony

Obyvatelé Borku, Úsilného a Nemanic u Českých Budějovic odmítají logistické centrum v sousedních Hrdějovicích. Podle studie, kterou schválili zastupitelé, tam má vzniknout devět hal a zajíždět tam mají nákladní auta. Peticí chtějí lidé stavbě zabránit.

Její překvalifikování na komunikaci druhé kategorie zatím není možné, protože dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí zatím není zkolaudována

To by se ale podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla mělo už letos na podzim změnit. „Po dohodě s ministerstvem dopravy bychom rádi celý úsek D3 Tábor – Veselí nad Lužnicí kolaudovali najednou jako ucelený stavební celek. Jako reálný termín se jeví září 2019,“ uvádí.

Mluvčí společnosti Českomoravský štěrk Nikola Davidová přislíbila, že se firma k situaci vyjádří. Dosud se tak nestalo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související