Peticí chtějí zastavit bourání a stavbu nové sportovní haly v Budějovicích

28. duben 2018 13:25

Do poloviny roku má začít bourání sportovní haly na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Za přibližně 300 milionů korun tam pak město nechá postavit nové multifunkční centrum podle projektu Ateliéru 8000.

Takové rozhodnutí schválili českobudějovičtí zastupitelé už loni. Čím více se ale termín zahájení stavby blíží, o to více sílí protesty části obyvatel. Zatím nejhlasitější jsou autoři petice za zachování staré sportovní haly.

„Naše ideální představa je zachovat stávající sportovní halu, protože není v nějakém katastrofálním stavu, prostředky na demolici investovat do zrenovování a začít hledat řešení místa a koncepce nových hal,“ říká sportovec a člen petičního výboru Václav Pokorný.

Pro kluby, které teď halu využívají, bude podle něj hledání nových prostor na dobu demolice a stavby obtížné. „Lyžaři, menší sporty, individuální sporty nemají šanci se někam dostat, ty musí hledat úplně náhradní řešení nebo vymyslet jinou činnost. Větší oddíly typu Štíři, kteří by byli schopni samostatně využít halu pro sebe, si musí hledat prostory, ale mají omezené možnost,“ dodává.

Petiční výbor zastoupený také Stanislavem Ratajem má jasné požadavky. „Vyzýváme pana primátora k zastavení procesu demolice stávající sportovní haly a plánované výstavby multifunkčního centra na tom samém místě,“ uvádí Stanislav Rataj a vyzývá také k zahájení veřejné debaty.

Jihočeská univerzita zmodernizovala sportovní centrum, zázemí tu najde i Jihostroj

Jihočeská univerzita zahájila provoz ve zmodernizovaném sportovním centru

Sportovní centrum Jihočeské univerzity v českobudějovickém areálu Na Sádkách se velmi proměnilo. Po bezmála devítileté rekonstrukci nabízí hned několik specializovaných sportovišť.

Náměstek primátora František Konečný ale říká, že jiná varianta není. „Kdybychom chtěli halu rekonstruovat, cena by byla stejná nebo vyšší. Je zde azbest, došlo by k úplnému odstranění všech konstrukcí kromě nosné konstrukce, i střecha by se musela odstranit, délka výstavby by byla o půl roku, možná i rok delší, takže ti sportovci by neměli kde hrát,“ připomíná.

Jedním z častých návrhů protestujících je také zachování haly a stavba nové v přilehlém parku. „Vedle nelze postavit halu. Je to v ochranném pásmu biokoridoru, je to biocentrum, možnost není,“ reaguje František Konečný.

„Pokud bychom ji chtěli postavit na čtyřdvorském bývalém vojenském cvičišti, tam se zpracovává dneska studie, musí se dělat změna územního plánu. Nejdříve by stavba mohla začít za pět let, ale cena by se pohybovala někde jinde, protože se musí udělat kanalizace, vodovod, všechny sítě,“ doplňuje.

Protesty podle náměstka primátora Františka Konečného reálný dopad mít nebudou. Stavba by měla do poloviny roku začít.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související