Nová sportovní hala má být největší investicí Budějovic v příštím roce

12. prosinec 2017

České Budějovice mají schválený rozpočet se schodkem 160 milionů korun. Výdaje přesáhnou dvě a čtvrt miliardy a schodek bude město financovat z úvěru. Opozice kritizuje vedení, že mu v letošním rozpočtu zbývá nevyužitá miliarda korun.

Největší investiční akcí příštího roku má být zahájení stavby nové multifunkční sportovní haly na Dlouhé louce. „V rozpočtu je v návrhu vymezeno 135 milionů, samozřejmě také záleží na tom, jak bude ta akce vytendrována,“ říká náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Opozice kritizuje vysoké výdaje na dopravní podnik a na Jihočeské letiště, ale také to, že na účtech města letos zbývá nevyčerpaná miliarda korun.

„Koalice, která předkládala letošní rozpočet, si stejně tak neumí poradit se schváleným rozpočtem z minulého roku. Výmluvy, že existuje jakýsi zákon na zadávání veřejných zakázek, který je velmi komplikovaný, podle mě vůbec neobstojí. Myslím si, že hlavním problémem je, že město nemá vůbec žádné projekty připravené a že v posledních třech letech v podstatě neinvestuje,“ dodává bývalý primátor, dnes zastupitel za hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma.

Podle Petra Holického jsou důvodem letošního přebytku změny zákonů, pomalý rozběh dotačních výzev a také situace na stavebním trhu. „U několika akcí se nám opakovaně stalo, že odstoupil vybraný zhotovitel. Týkalo se to například úprav ulic ve Čtyřech Dvorech a na sídlišti Vltava,“ připomněl.

Rozpočet na příští rok získal v zastupitelstvu jen těsnou většinu hlasů. Zastupitelé ale odmítli například pětimilionový příspěvek Sokolu na opravu chátrající tribuny na Sokolském ostrově.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio