Písečtí zastupitelé nechtějí v průmyslové zóně u osady Purkratice další výrobní halu a sklady

27. únor 2019 08:17

V blízkosti Purkratic u Písku zatím zůstane louka, rozhodli písečtí zastupitelé. O pozemky měly zájem dvě firmy. Jedna z nich tam chtěla vybudovat kamionový park a druhá novou výrobní halu.

Se záměrem nesouhlasili obyvatelé Purkratic. „Jsou tam rozsáhlé krásné louky a osm rybníků. Je to ojedinělá oblast s chráněnými druhy a ptačí populací,“ připomněla předsedkyně osadního výboru Purkratice Lenka Nádějová.

Výstavba dalšího průmyslového areálu by podle ní měla dopad nejenom na životní prostředí. Zhoršila by se i kvalita života obyvatel v sousedství průmyslové zóny. „Už dnes máme potíže s hlukem, město navíc po nevyhovující komunikaci povolilo kamionovou dopravu,“ dodala.

Zastupitelé Písku projednávali prodej pozemků na svém posledním zasedání. Zatím ho odložili. „Zároveň jsme přihlíželi i k tomu, že jedna z firem měla v plánu postavit areál s průmyslovými halami bez konkrétního určení provozu a samozřejmě byla tady obava z přílivu agenturních zaměstnanců. V Písku je jedna z nejnižších nezaměstnaností v regionu, takže se dá předpokládat, že zaměstnanci nutní k výrobě budou najímáni právě z agentur,“ vysvětlila místostarostka Petra Trambová.

Lidem v Blatné se nelíbí chování cizinců, kteří pracují v místních firmách

Dělníci, zaměstanci, práce, sklad, cizinci. ilustrační foto

Blatná odmítla dalších třicet pracujících cizinců, obyvatelé si stěžují na jejich chování. Ve městě pracuje v několika firmách 350 Bulharů, Rumunů a Mongolů. Problémy s integrací mají i děti, které neumí česky.

Druhá firma pak chtěla vybudovat truck park. „My v Písku máme už jeden záměr postavit truck park pro třicet kamionů, takže by tady kolidovaly dva záměry,“ řekla Petra Trambová.

Purkratický osadní výbor zastupitelům navrhl, aby město v této lokalitě změnilo územní plán. Chce, aby se z pozemků určených pro výrobu stala zeleň. Zastupitelstvo podnět přijalo. Navrhovaná změna územního plánu by mohla podle Petry Trambové platit nejdřív v roce 2021.

Spustit audio

Související