Lidem v Blatné se nelíbí chování cizinců, kteří pracují v místních firmách

23. únor 2019 14:02

Blatná odmítla dalších třicet pracujících cizinců, obyvatelé si stěžují na jejich chování. Ve městě pracuje v několika firmách 350 Bulharů, Rumunů a Mongolů. Problémy s integrací mají i děti, které neumí česky.

Děti, které si do Česka doslova jen odskočí na několik měsíců z Bulharska nebo Rumunska, učitelům vůbec nerozumí. Podle ředitelky školy Jany Krapsové v posledních třech letech takových dětí stále přibývá.

„Přicházejí do nového prostředí s jazykovou bariérou a velmi špatně si zvykají. Když s kolegyněmi vidíme, jak jsou zakřiknuté, nenavazují kontakty, tak je mi z toho vždycky smutno. A velmi často se vracejí zpátky, aniž by získali nějaké sociální vazby nebo základy vzdělání,“ říká ředitelka.

To ale obyvatelům Blatné nevadí. Problémy vidí jinde. „Nechovají se prostě tak, jako že přišli na návštěvu někam, kde by chtěli být déle, jak vůči ženám, práci, okolí,“ reaguje jeden z místních.

Konkrétní stížnosti si od obyvatel vyslechla i starostka Blatné Kateřina Malečková. „Cizí státní příslušníci se nastěhují do rodinných domků v obytných čtvrtích. Občané z těch jižnějších států mají jiný temperament, jinak se baví, jsou zvyklí trávit volný čas venku před domem, a to samozřejmě často naráží na starousedlíky. Prostě jsme malé město, které nebylo zvyklé na to, že se tu budou setkávat různé národnosti,“ popisuje.

Firma Bosch má díky státní podpoře vytvořit přes 600 nových míst. V kraji ale chybí dělníci

Dělník

Na začátku byl stručný premiérův tweet: „Pokračujeme v získávání investic. Vláda podpořila investiční záměr firmy Bosch, v jižních Čechách by měla vytvořit 620 pracovních míst.“

Podle Kateřiny Malečkové jsou tito agenturní zaměstnanci pro město spíš zátěží než výhodou. „Musím konstatovat, že pro město jako takové nemají významný přínos. Pohybují se v centru, kde musíme potom víc uklízet, ve školách to klade vyšší nároky na pedagogy, a co se týká financí, tak zisk na tom mají firmy, které je zaměstnávají. My samozřejmě dostaneme podíl z příjmu právnických osob, ale na tom určitě město nezbohatne,“ komentuje.

Ministerstvo vnitra nebere tuto problematiku na lehkou váhu a snaží se regionům, které zaměstnávají cizince, pomáhat. Vyplývá to z písemného vyjádření mluvčího Ondřeje Krátošky. Podle něj ministerstvo zřídilo expertní pracovní skupinu, která monitoruje a vyhodnocuje bezpečnostní situace v zasažených regionech.

Pracovní skupině se už podařilo situaci stabilizovat například v případě průmyslové zóny Kvasiny v Královéhradeckém kraji. Ministerstvo je připravené pomoci i dalším regionům, kde to bude potřebné.

Spustit audio

Související