Firma Bosch má díky státní podpoře vytvořit přes 600 nových míst. V kraji ale chybí dělníci

14. květen 2017

Na začátku byl stručný premiérův tweet: „Pokračujeme v získávání investic. Vláda podpořila investiční záměr firmy Bosch, v jižních Čechách by měla vytvořit 620 pracovních míst.“

To bylo v listopadu. Čtvrt roku nato rezignoval ministr průmyslu Jan Mládek, který za pobídkou ve výši necelé půlmiliardy stál, a zanedlouho poté hospodářská komora ústy svého šéfa prohlásila, že systém investičních pobídek je často nespravedlivý vůči českým firmám, které na ně nemají nárok.

Podle ekonomických ukazatelů Česká republika v celé věci tahá za kratší konec provazu. Státní rozpočet je o pár set miliard korun nižší než celosvětový obrat strojírenského koncernu. Samotná firma Bosch i bez lákadel ročně investuje něco přes jednu miliardu korun do rozvoje svých budějovických závodů.

443 milionů pro firmu

Přesto podle tiskového mluvčího ministerstva průmyslu Františka Kotrby má státní investiční pobídka pro firmu Bosch ve výši 443 milionů korun svou logiku. „Předpokládáme, že poskytnutí investiční pobídky mělo motivační účinek. Společnost Robert Bosch deklarovala ve své žádosti, že možnost poskytnutí investiční pobídky má vliv na strategické rozhodování o umístění investice, a zvyšuje tak šance na umístění investice právě v Českých Budějovicích. Zpravidla díky podpoře i společnosti realizují vyšší investice,“ uvedl.

Generální manažer Bosche v Česku Milan Šlachta také upozorňuje, že aby necelou půlmiliardu český stát firmě vyplatil, musí ona splnit několik podmínek. „V rámci projektu musíme proinvestovat v následujících třech letech více než dvě miliardy korun, z čehož by 700 milionů mělo jít do stavebních aktivit, do rozšíření vývojového centra. Dalším parametrem je minimálně 150 pracovních míst ve vývojových odděleních a 500 míst ve výrobních úsecích,“ upřesnil.

Investiční pobídka pro firmu Bosch

Jenže, kde vzít lidi do výzkumu nebo do výroby? Jiří Beran z krajské pobočky Úřadu práce připomíná, že v současnosti je na jihu Čech nedostatek nejen specialistů, ale i těch nejméně kvalifikovaných pracovníků. „Na jihu Čech evidujeme zájem zejména o dělnické profese ve strojírenství a elektronice, s nastupující letní sezónou se pak tradičně zvyšuje poptávka také po dělnících v zemědělské výrobě a ve stavebnictví. V rámci kraje se jedná řádově o desítky volných pracovních míst v těchto oborech,“ řekl.

Slovo „učňák“ je skoro hanlivé. Když se nezmění názor rodičů a žáků, řemeslníci nebudou

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Čas nejistoty, boje o každého žáka, celkového podfinancování. Tak hovoří o současném českém učňovském školství Jiří Doležal, zástupce ředitele pro praktické vyučování na středním odborném učilišti Dačicích. Situaci podle svých slov vnímá velmi bolestně.

Firma Bosch na jihu Čech pravidelně boduje v soutěži Zaměstnavatel roku, a tak se nedostatku pracovních sil podle Milana Šlachty nebojí. „Nám se zatím nikdy nestalo, že bychom museli odmítnout nějaký projekt nebo potenciální další rozvoj, a věříme i nyní, že během tří let dostatečný počet nových zaměstnanců na trhu seženeme. Je potřeba také oddělit nárůst v oddělení vývoje, kam hledáme vysokoškoláky techniky a při náborech operujeme ve všech regionech, včetně zahraničních, a nábory dělníků, kde samozřejmě naší prioritou je zaměstnat dělníky lokálně v Českých Budějovicích,“ komentoval.

Aktuální nedostatek tuzemských dělníků a dělnic zmírňují na jihu Čech především pracovníci ze Slovenska a také z Rumunska, Bulharska a Maďarska. Český statistický úřad právě napočítal 10 a půl tisíce volných pracovních míst v kraji. Je tedy necelá půlmiliarda státních peněz na vytvoření dalších šesti stovek pracovních pozic na jihu Čech investicí do blaha běžných občanů nebo někoho jiného?

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související