Pracovníci chybí i v zemědělství. Družstvo v Březnici našlo řešení

12. srpen 2018 08:22

Zemědělské družstvo v Březnici na Táborsku, ve kterém pracuje přes 50 lidí, našlo způsob, jak se vypořádat s nedostatkem pracovních sil. Shání si zaměstnance ještě dřív, než začnou chybět. Budoucí zaměstnance hledá mezi studenty, rezervy má i mezi bývalými pracovníky.

„V dojírně našeho podniku využíváme brigádníky k tomu, abychom viděli, co v nich je. A to jsou potenciální naši zaměstnanci,“ říká předseda představenstva Vladislav Hájíček.

Jedním z brigádníků je patnáctiletý Petr Hruška. „Od narození se mi prostě zemědělství líbí. Samozřejmě jsem si chtěl vydělat nějaké peníze a tady je to nejbližší a chtěl bych tu do budoucna pracovat,“ vysvětluje student zemědělské školy.

Druhým brigádníkem je šestnáctiletý František Belza, který studuje obor opravář zemědělských strojů v Třeboni. „Prošel jsem si údržbou areálu i živočišnou a rostlinnou výrobou. Je to pro mě i praxe do budoucna,“ popisuje.

Společnost si brigádníky otestuje z několika pohledů. „Nejhlavnějším kritériem je, aby ten člověk skutečně pracoval. Dáme mu samostatnou práci, nestojí nad ním žádný dozor a večer si zkontrolujeme, zda odvedl práci, kterou jsme po něm chtěli,“ komentuje Vladislav Hájíček.

Doručovatele poštovních zásilek shání marně už několik měsíců

02861470.jpeg

Doručit minimálně padesát písemností denně, to je hlavní pracovní náplň kurýra městského úřadu ve Vimperku. Radnice někoho takového hledá už několik měsíců, zatím bez úspěchu. Službu proto obstarává Česká pošta, která má ale sama takových zaměstnanců málo.

To je podle něj základ toho, aby se člověk naučil pracovat. Zároveň zemědělské družstvo potřebuje, aby zaměstnanci byli všestranní. „Musí třeba zaskočit v živočišné výrobě, takže se nesmí bát zvířat, proto prochází tím kolečkem,“ doplňuje.

V případě, že v družstvu někdo onemocní nebo odejde na mateřskou dovolenou, využívá společnost bývalé pracovníky, kteří jsou v současnosti už v důchodu.

Jihočeský úřad práce eviduje nyní přes 200 volných pracovních míst v oblasti zemědělství a lesnictví. Největší poptávka je po ošetřovatelích hospodářských zvířat.

Spustit audio

Související