Chybí řidiči, vypořádat se s tím musel i dopravní podnik v Budějovicích

13. duben 2018 14:40

Míra nezaměstnanosti na jihu Čech klesla v březnu na 2,8 procenta. Celkově je v kraji přes 13 tisíc uchazečů o zaměstnání a zhruba 15 tisíc volných pracovních míst. Ukazují to čerstvé statistiky, které zveřejnil Úřad práce.

V nabídce pracovních míst i nadále figurují na prvním místě řidiči, především v kamionové dálkové dopravě. Sehnat dostatek řidičů pro své autobusy a trolejbusy nebylo v posledních měsících jednoduché ani pro Dopravní podnik města Českých Budějovic.

Podnik si budoucí řidiče autobusů a trolejbusů vychovává ve vlastní autoškole, ve které vyučuje zkušený řidič František Síkora. Společnost přijímá i lidi s řidičským průkazem skupiny B a přibližně za tři měsíce je přeškolí na skupinu D.

František Síkora má na starosti nejen hodiny teorie, ale také praktické jízdy na trenažéru a v ostrém provozu. Řidič podle něj nesmí mít strach. „Vezměte si, že u osobního auta máte kola před sebou, u dodávky na nich sedíte a tady je máte metr a půl za sebou. Autobus má dvanáct metrů a vy vlastně využíváte celou šířku jízdního pruhu,“ popisuje.

Platy řidičů a dělníků v technických profesích v dopravním podniku narostly od ledna přibližně o 10 procent. „Všechna tato opatření stála za tím, že dnes je situace stabilizovaná. Samozřejmě fluktuace na pozici řidiče je velká, populace stárne, řidiči nám odchází do důchodu, je tady určitá nemocnost a další jiné věci,“ uvádí mluvčí Viktor Lavička.

Analytik úřadu práce v Českých Budějovicích Jiří Beran dodává, že řidičů je všeobecně stále nedostatek. „Evidovali jsme největší zájem o řidiče převážně v dálkové nákladní dopravě a potom o pracovníky ve strojírenských profesích, ať už kvalifikovaných nebo i nekvalifikovaných,“ říká.

„Další profese, o které byl velký zájem v březnu letošního roku, jsou kuchaři nebo i prodavači do směnných provozů. Poptávka po sezónních profesích postupně už narůstá,“ dodává.

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji poklesla a podle analytika Jiřího Berana ze zkušeností z minulých let se dá předpokládat, že s nástupem prací v zemědělství, ve stavebnictví a v turismu nezaměstnaných uchazečů o práci ještě ubyde.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související