Silničáři jsou teď často vidět u silnic s pilou v ruce, řidiči na ně ale ohled neberou

1. duben 2018

Některé stromy ohrožují řidiče okolo silnic. Silničáři proto na jaře takové dřeviny prořezávají, nebo rovnou kácejí. Tato práce má svá přísná pravidla, která musí dodržovat, aby nedostali od České inspekce životního prostředí pokutu.

Pracovnici českobudějovické Správy a údržby silnic Růženě Maruškové pomáhá žlutá měřicí tyč. „Nastavím ji na čtyři a půl metru, protože tohle je výška, aby nezasahovaly větve do jízdního profilu, aby to neroztrhalo třeba plachtu u auta,“ vysvětluje.

Silničář Pavel Vomáčka ořezává ještě větve, které jsou blíž krajnice. „Když jezdí strojní sečení, tak aby se klukům netrhaly hadice. Směrem do pole to ořezáváme kvůli zemědělcům, aby si mohli dosíkat a přiorávat co nejblíž ke stromům,“ dodává.

Ořez stromů u silnic může být ale docela nebezpečný. „V úseku, kde se provádí prořezy, je označené snížení rychlosti, ale bohužel řidiči to moc nerespektují. Pro naše zaměstnance je to docela nebezpečné a musí dávat pozor, aby je něco nesrazilo,“ říká vedoucí českobudějovického střediska Správy a údržby silnic Josef Častulík.

V některých případech se musí stromy úplně odstranit. „Pokud zjistíme, že strom je prohnilý, nebo nějakým způsobem nebezpečný silničnímu provozu, zaměříme ho a požádáme příslušný úřad o povolení ke kácení,“ popisuje Josef Častulík.

Česká inspekce životního prostředí řešila se silničáři za poslední tři roky čtyři případy porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. „Nejčastěji se jedná o odstranění velkého počtu větví nebo jednostranné odstranění větví pouze na jedné straně dřeviny,“ vzpomíná ředitel českobudějovického oblastního inspektorátu Vladimír Jiráček.

V případě porušení tohoto zákona hrozí silničářům pokuta až jeden milion korun.

Spustit audio