Dvě nové linky a platba kartou ve voze. Budějovická MHD chystá novinky

8. duben 2018 14:55

Dopravní podnik města České Budějovice letos nakoupí téměř padesát nových vozů. Je to nejvíc v celé jeho historii. V krajském městě zavede i dvě nové linky a několik nových zastávek.

Do obnovy vozového parku investoval podnik téměř půl miliardy korun. „24 autobusů bude na zemní plyn, dále nás vozový park rozšíří jedenáct elektrobusů, budou to midibusy, a jedenáct trolejbusů,“ upřesnil ředitel Slavoj Dolejš.

České Budějovice se dočkají nejmodernějších kloubových trolejbusů v Evropě. „Jsou vybaveny prakticky všemi dostupnými prvky. Největší novinkou bude možnost zakoupit jízdní doklad přímo ve vozidle prostřednictvím bezkontaktní platební karty,“ řekla Slavoj Dolejš.

Takto budou moci cestující koupit nejen kusové, ale i předplatné jízdné. „Naším cílem je, aby cestující nemusel vůbec nikam chodit a všechno si vyřešil doma nebo prostřednictvím mobilního telefonu. Trolejbusy budou také vybaveny systémem na sčítání cestujících a kompletně klimatizované,“ dodal ředitel.

V nových vozech se cestující svezou nejenom na současných, ale i na dvou nových linkách. „V průběhu letních měsíců by měl být zahájen provoz nových elektrobusových linek, které pojedou od záchytného parkoviště v Jírovcově ulici přes náměstí Přemysla Otakara II. k nádraží, odtud pak jedna z nich bude pokračovat do Havlíčkovy kolonie a druhá k nemocnici přímo před hlavní vchod,“ uvedl Radek Filip z útvaru strategie a řízení dopravy.

V Českých Budějovicích přibude také několik nových zastávek. „Se vznikem nových linek vzniknou i nové zastávky v jejich trase, ale síť zastávek MHD se rozšíří i jinde, například na Dlouhé louce v sousedství Stromovky, obchodního centra a sportovní haly, nebo na Švábově Hrádku. Jedná se o lokality, kde byla dlouhodobě poptávka po vzniku nových zastávek,“ doplnil Radek Filip.

Českobudějovický magistrát uvažuje o zrušení jízdného v MHD pro seniory nad 65 let a pro děti do 15 let. Tento návrh předloží náměstek pro dopravu František Konečný radním na jejich dubnovém zasedání.

Spustit audio