Doručovatele poštovních zásilek shání marně už několik měsíců

4. srpen 2018 14:07

Doručit minimálně padesát písemností denně, to je hlavní pracovní náplň kurýra městského úřadu ve Vimperku. Radnice někoho takového hledá už několik měsíců, zatím bez úspěchu. Službu proto obstarává Česká pošta, která má ale sama takových zaměstnanců málo.

Vhození dopisu do poštovní schránky zabere pár sekund. Ne vždy je ale cesta k adresátovi jednoduchá. Své o tom ví tajemník radnice ve Vimperku Zdeněk Ženíšek, který už skoro tři měsíce shání doručovatele městských písemností.

„Nám to zajišťoval člověk, který tu byl od roku 2003 a v podstatě to byl nadšenec, který doručoval na kole, v zimě pěšky, auto využíval minimálně. Tehdy jsme se rozhodli pro městského kurýra, protože to bylo finančně výhodné,“ říká.

Město teď za doručování zásilek musí platit České poště, což pro něj představuje až statisícové náklady ročně navíc.

Předchozí kurýr za 15 let odhadem najezdil na kole 40 tisíc kilometrů a doručil více jak 100 tisíc písemností. „Máme asi velké požadavky, ale dneska je to na trhu práce opravdu špatné. Navíc my máme určité platové tabulky a tohle je jedno z nejméně ohodnocených pracovních míst, i když to samozřejmě nahrazujeme zvýšením osobního ohodnocení,“ dodává Zdeněk Ženíšek.

Podobný problém ale trápí i samotnou Českou poštu. „V současné době, kdy je velmi nízká nezaměstnanost v České republice, se obtížně shání noví zaměstnanci na pozice listovních a balíkových doručovatelů, pracovníků přepážek nebo třeba řidičů,“ potvrzuje mluvčí Matyáš Vitík.

Potíže s náborem má pošta nejen ve větších městech i v malých obcích. „V kritických lokalitách přistupujeme k náboru brigádníků nebo k zástupům z jiných provozoven,“ doplňuje Matyáš Vitík.

Pokud radnice ve Vimperku nenajde nového doručovatele do konce roku, pravděpodobně tuto pozici zruší úplně a služby s tím spojené předá České poště, i když za to bude muset platit víc peněz.

autor: mvo
Spustit audio

Související