Letní brigádu si lidé hledají i v Rakousku. Zájem je například o pošťáky

22. červen 2018 15:37

Kvůli nízké nezaměstnanosti je v Rakousku zájem o pracovníky na sezonní práce v příhraničí i v turisticky atraktivních lokalitách. Zaměstnavatelé tu nabízejí vyšší mzdy i benefity.

V hotelu Aviva, který je na rakouské straně Šumavy, tvoří z padesátky zaměstnanců skoro třicet procent Češi. Podnik jim nabízí řadu benefitů.

„Kromě čtrnácti platů ročně je to možnost ubytování, zdarma je strava i welness služby. V oblasti Horbach je nezaměstnanost pod dvě procenta a sehnat kvalitní lidi je těžké,“ vysvětluje obchodní ředitel Christian Grünbart.

Rakouská pošta dala inzerát do českých novin. Brigádníkům nabízí 1200 euro měsíčně a práci od šesti ráno do tří odpoledne. Michael Homola registruje z Čech jen pět zájemců. „Poprvé jsme se letos rozhodli hledat brigádníky mimo Rakousko. Potřebujeme přibližně 1500 lidí, hlavně jako náhradu za dovolené. Proto jsme do českých, maďarských, slovinských a slovenských novin dali inzerát s nabídkou letní brigády,“ říká.

Už dva roky jezdí do Rakouska pracovat vysokoškolský student Štěpán Pisařík z Třeboně. „Je to práce montážníka, vykládáme různé nábytkářské díly a elektroniku. Já si myslím, že se tam člověk rozhodně naučí pracovat, protože když je v zahraničí a za větší peníze, tak si nedovolí se nějak výrazně flákat. Dobré je, že se přiučí jazyk a také samozřejmě ty vyšší finance,“ komentuje.

Se Štěpánem pracuje v rakouské firmě dalších deset českých brigádníků.

autor: pfr
Spustit audio

Související