Lidé v Záhoří na Písecku podepisují petici kvůli zdejší Poště Partner

8. březen 2018

Obyvatelé Záhoří u Písku se bouří proti způsobu provozování služby Pošta Partner v obci. Nelíbí se jim, že Česká pošta přesunula svou pobočku do obchodu Jednoty, kde chybí třeba diskrétní zóna.

Celkem 250 lidí už podepsalo petici, která současný stav kritizuje. Je mezi nimi Markéta Bajerová, která na poštu chodí mimo jiné vyzvedávat balíky. V tu chvíli je dva kroky od kasy. „Každý vidí, co mám. Když si budu vybírat peníze, tak co je komu do toho, kolik si vybírám nebo kolik vůbec platím,“ říká.

Prostor v obchodě je hodně otevřený a zároveň stísněný. „Když jsem sem dostala jeden objemný balík, tak mi paní hned volaly, ať si pro něj přijedu, protože jim tam překáží,“ dodává.

Svůj podpis pod petici připojil i pan Ladislav. „Obsahem petice byla úprava pracovní doby, protože bylo otevřeno do 12 hodin. Na to, aby si lidé vyzvedli doporučený dopis, si přece nebudou brát dovolenou,“ komentuje.

Peticí se zabývali i zastupitelé. Vedení obce se loni v listopadu sešlo se zástupci spotřebního družstva Jednota Milevsko. „Bylo přislíbeno, že se to bude nějakým způsobem řešit. Se změnou provozní doby nám nabídli, že diskrétní zónu vytvoří jakousi plentou,“ popisuje starosta Petr Kápl.

Plentu ale reportérka Českého rozhlasu v obchodě při své pondělní návštěvě nenašla. Podle předsedy představenstva Jednoty Milevsko Stanislava Drdela ji tam pracovnice dovezla minulý pátek. Bylo to po více než třech měsících po jednání se zastupiteli. „To bude napraveno a zástěna tam bude. Prostor byl konzultován s Českou poštou a vyhovuje podmínkám,“ dodává.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík na kritiku reaguje slovy, že podmínky pro fungování Pošty Partner jsou dostačující. „Co se týká toho prostoru, tak samozřejmě musí být uzpůsoben tak, aby si lidé mohli v klidu vyřídit svoje poštovní záležitosti. Jak má vypadat ta přepážka, to záleží vždy na každé lokalitě individuálně,“ uvádí.

Jednota Milevsko žádné další vylepšení Pošty Partner v Záhoří neplánuje.

Spustit audio