Na Lipensku chybí kuchaři a číšníci. Mnozí raději odchází do Rakouska

8. červenec 2018 14:15

„Přijmeme kuchaře, servírku, číšníka. Nástup možný ihned.“ Takové cedule doslova zaplavily restaurace a hotely na Lipensku. Tamní podnikatele trápí nedostatek kvalifikovaného personálu.

V penzionu v Pihlově u Horní Plané vaří vysokoškolačka Veronika Nová. „Přišla jsem sem jako brigádnice. Když jsem pak šla na vysokou, potřebovala jsem peníze ke škole, tak mi nabídli, abych tu dělala o víkendech. Byla jsem ráda, že jsem někde, kde už to znám,“ vypráví.

Provozovatel penzionu Jiří Toth se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Šikovní kuchaři mu většinou kvůli lepším podmínkám raději odcházejí za hranice do Rakouska, které je odsud na dohled.

„Pokud tu někdo zůstane, tak je to třeba někdo po škole, kdo nemá takovou praxi, není v kuchyni tak dobrý. My ho přijmeme, jsme za něj rádi, dva tři roky ho učíme, ale pokud se opravdu ukáže, že je šikovný, nakonec do zahraničí uteče,“ popisuje Jiří Toth.

Brigádníkům nabízejí i 150 korun na hodinu, mladí lidé se ale do práce nehrnou

Dřív musel Ismail Redzepi v rodinné cukrárně v Třeboni brigádníky odmítat, teď má lidí nedostatek a sám tráví v podniku veškerý čas

V turistickém ruchu chybí pracovní síly. Při nízké nezaměstnanosti mají zaměstnavatelé problém sehnat stálé pracovníky, ani brigádníků se moc nehlásí. Přestože výrazně zvýšili odměny, Úřad práce eviduje stovky nabídek.

Podmínky jako v Rakousku nebo v Německu podle něj tady restauratéři pro své zaměstnance můžou vytvořit jen těžko. „V Čechách lidé nedají za pivo dvě tři eura, řízek si také nekoupí za 250 korun. V zahraničí ale prostě takové ceny jsou, proto je tam i jiné ohodnocení,“ vysvětluje.

Na rakouském Hochfichtu už zhruba 13 let pracuje kuchař Viktor Toman z Horní Plané. Zlákal ho nejen lepší plat, ale i nové zkušenosti. „V Čechách jsem pracoval od vyučení deset let, pak jsem byl pět let v Německu a teď v Rakousku. V zahraničí bylo všechno oficiálně, v Čechách se platilo minium a pak se doplácelo černými penězi,“ vzpomíná.

Nedostatek lidí řeší na Lipensku každý po svém. Někteří hoteliéři vaří už pouze pro ubytované hosty. Jiní, například Jiří Toth, musí lidi obsluhovat sami ve svém volném čase.

autor: mvo
Spustit audio

Související