Na Šumavě chybí kuchaři, číšníci a pokojské

20. únor 2018

Starosti mají v zimě už tradičně provozovatelé hotelů a penzionů na Šumavě. Shánějí číšníky, pokojské i pomocné síly do kuchyně. Na horách chybí lidé i na obsluhu vleků nebo do půjčoven lyží.

Na Zadově je podle Šárky Sáskové potíž sehnat také instruktory do lyžařské školy. „Řešíme to každoročně. Nevím, jestli to souvisí s obecným nedostatkem, protože to je trochu specifický typ brigády, je potřeba, aby ten člověk uměl komunikovat, lyžovat, aby měl licenci, takže je poměrně těžké toho brigádníka najít,“ říká.

Řediteli hotelu na Zadově Jiřímu Potužníkovi chybějí pokojské. „To je věc, která mě pálí ze všeho nejvíc, protože tady máme šedesát pokojů a pokojských je málo, těch bychom tu uživili třeba deset. Řešíme to tak, že uklízet chodí všichni,“ popisuje.

Marně shání zaměstnance Václav Karlík v penzionu na Nových Hutích. „Nejlepší by byl takový univerzální zaměstnanec, který by se nebál práce v kuchyni, na pokojích, v hospodě, uklízení,“ komentuje.

Problém podle něj spočívá nejspíš v tom, že zaměstnavatelé v regionu nemohou lidem platit tolik jako v sousedním Německu. A tak Václav Karlík musí zastat práci číšníka, recepčního, údržbáře i pokojské.

autor: Václav Malina
Spustit audio