Brigádníkům nabízejí i 150 korun na hodinu, mladí lidé se ale do práce nehrnou

29. červen 2018 10:40

V turistickém ruchu chybí pracovní síly. Při nízké nezaměstnanosti mají zaměstnavatelé problém sehnat stálé pracovníky, ani brigádníků se moc nehlásí. Přestože výrazně zvýšili odměny, Úřad práce eviduje stovky nabídek.

Pohledy a poštovní známky prodává na informačním středisku v Třeboni dvaadvacetiletý Martin Mikuda. Než práci dostal, musel projít výběrovým řízením. „Přihlásil jsem se na inzerát, který byl v Třeboňských listech. Pozvali mě do výběrového řízení, kde jsem absolvoval vstupní test znalosti Třeboňska a ještě jsem si nějaké další informace musel zjišťovat a naučit se,“ popisuje.

Se mzdou je Martin Mikuda spokojený. „Řekl bych, že informační centrum platí dobře, máme kolem sto korun na hodinu,“ prozrazuje.

Brigádu v informačním středisku v Třeboni sehnal Martin Mikuda

I 150 korun čistého za hodinu práce nabízí brigádníkům ve své kavárně Tomáš Hoblík. Zvláštní požadavky nemá, přesto mu na dveřích stále visí inzerát, že hledá nové lidi. „Všechno je naučíme, chceme jen, aby měli chuť pracovat,“ říká.

Ještě před dvěma roky musel brigádníky v rodinné cukrárně odmítat Ismail Redzepi. Dřív se mu hlásili už v březnu, teď má lidí nedostatek. „Teď přijde třeba pět lidí, z toho umí jeden a čtyři neumí nic. Dřív přišlo deset lidí a osm z nich bylo perfektních. Nerozmazlujte děti, prosím, posílejte je na brigádu a nekupujte jim telefony, když ještě nepracovali ani hodinu v životě,“ usmívá se.

Kvůli nedostatku zaměstnanců tráví v rodinné cukrárně veškerý čas. Přesto služby zákazníkům, jako je například obsluha na zahrádce, omezit nechce.

Někteří jeho konkurenti k tomu už přistoupili. Turisté si zatím ale nestěžují. „Přijeli jsme před chvílí, byli jsme na jídle v jedné restauraci a tam nás obsloužili hned bez problémů,“ zhodnotil Honza, který přijel do Třeboně na rodinnou dovolenou.

V turistickém ruchu chyí brigádníci
autor: hoch
Spustit audio

Související