Pět z osmi restaurací na šumavské Kvildě je zavřených. Majitelům chybí personál

21. listopad 2018 10:43

V Kvildě na Šumavě bude problém poobědvat. Pět z osmi místních rekreačních zařízení totiž zavřelo restaurace. Jejich majitelé nemají personál, který by zabezpečil provoz.

Problémy sehnat obsluhu nebo kuchaře mají i restaurace v Borových Ladech. V nadcházející zimní sezóně to tisíce návštěvníků, kteří tam přijedou lyžovat, rozhodně nepotěší.

Provozní jedné z restaurací, které na Kvildě zůstávají otevřené, je Tereza Weberová. „Určitě je to náročnější, nezvládáme lidem poskytnout takové služby, jaké bychom si představovali. Není personál, proto spousta penzionů zavírá své restaurace a zimní sezóna opravdu bude velice náročná. Snažíme se nabírat další personál, ale je to těžké, protože nikdo tuhle práci prostě dělat nechce,“ popisuje.

Turistu Martina z Prahy, který přijel se svojí přítelkyní do Kvildy na výlet, situace nepřekvapila. „Není sezóna, teď jsme sem šli deset kilometrů a v lese jsme nikoho nepotkali, pro koho by asi bylo otevřeno,“ zkonstatoval.

V šumavských lyžařských areálech chybí před sezonou stovky brigádníků

Lyžařský areál na Lipně se připravuje na sezónu. Montují zde pojízdný koberec pro nejmenší lyžaře a lyžařskou školu

Lyžařské instruktory i kuchaře a servírky shání před zimní sezonou šumavské skiareály. Sezónní pracovníky a brigádníky hledají až rok dopředu. Podobná situace je i na rakouské straně Šumavy.

Nouzové řešení mohou lidé najít v areálu bývalé vojenské roty pohraniční stráže. Je tu bílý stan, uvnitř dřevěné lavice a bar. „Je to taková malá záplata na to, co tady chybí. Lidé mají možnost si třeba opéct buřty. Mě překvapil postoj provozovatele, že si chce udržet svoji pozici i v zimě,“ říká starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Podle něj se situace v zimě nezmění a pět z osmi restaurací na Kvildě zůstane zavřených. Kdo se tak chce vyhnout tlačenicím ve zbývajících třech podnicích, měl by si radši dovézt jídlo z domova na celý den s sebou.

Spustit audio

Související