Pět z osmi restaurací na šumavské Kvildě je zavřených. Majitelům chybí personál
V Kvildě na Šumavě bude problém poobědvat. Pět z osmi místních rekreačních zařízení totiž zavřelo restaurace. Jejich majitelé nemají personál, který by zabezpečil provoz.
Problémy sehnat obsluhu nebo kuchaře mají i restaurace v Borových Ladech. V nadcházející zimní sezóně to tisíce návštěvníků, kteří tam přijedou lyžovat, rozhodně nepotěší.
Provozní jedné z restaurací, které na Kvildě zůstávají otevřené, je Tereza Weberová. „Určitě je to náročnější, nezvládáme lidem poskytnout takové služby, jaké bychom si představovali. Není personál, proto spousta penzionů zavírá své restaurace a zimní sezóna opravdu bude velice náročná. Snažíme se nabírat další personál, ale je to těžké, protože nikdo tuhle práci prostě dělat nechce,“ popisuje.
Turistu Martina z Prahy, který přijel se svojí přítelkyní do Kvildy na výlet, situace nepřekvapila. „Není sezóna, teď jsme sem šli deset kilometrů a v lese jsme nikoho nepotkali, pro koho by asi bylo otevřeno,“ zkonstatoval.
V šumavských lyžařských areálech chybí před sezonou stovky brigádníků

Lyžařské instruktory i kuchaře a servírky shání před zimní sezonou šumavské skiareály. Sezónní pracovníky a brigádníky hledají až rok dopředu. Podobná situace je i na rakouské straně Šumavy.
Nouzové řešení mohou lidé najít v areálu bývalé vojenské roty pohraniční stráže. Je tu bílý stan, uvnitř dřevěné lavice a bar. „Je to taková malá záplata na to, co tady chybí. Lidé mají možnost si třeba opéct buřty. Mě překvapil postoj provozovatele, že si chce udržet svoji pozici i v zimě,“ říká starosta Kvildy Václav Vostradovský.
Podle něj se situace v zimě nezmění a pět z osmi restaurací na Kvildě zůstane zavřených. Kdo se tak chce vyhnout tlačenicím ve zbývajících třech podnicích, měl by si radši dovézt jídlo z domova na celý den s sebou.
Související
-
Na Lipensku chybí kuchaři a číšníci. Mnozí raději odchází do Rakouska
„Přijmeme kuchaře, servírku, číšníka. Nástup ihned.“ Takové cedule zaplavily restaurace a hotely na Lipensku. Tamní podnikatele trápí nedostatek kvalifikovaného personálu.
-
Pracovníci chybí i v zemědělství. Družstvo v Březnici našlo řešení
Zemědělské družstvo v Březnici, ve kterém pracuje přes 50 lidí, našlo způsob, jak se vypořádat s nedostatkem pracovních sil. Shání si zaměstnance dřív, než začnou chybět.
-
Chybí řidiči, vypořádat se s tím musel i dopravní podnik v Budějovicích
Míra nezaměstnanosti na jihu Čech klesla v březnu na 2,8 procenta. Celkově je v kraji přes 13 tisíc uchazečů o zaměstnání a zhruba 15 tisíc volných pracovních míst.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Hradní stráž má přes 600 vojáků, zatímco ta britská jen 40? ‚Zavádějící,‘ namítá historik
-
Kauza Motol: Dotaci na Modrý pavilon Češi v Bruselu už vyfakturovali, údajné úplatky by šly z české kasy
-
Lékaři v Česku nemají o long covidu povědomí, na diagnózu se čeká i roky, říká šéf hradeckého centra
-
Taktika obráceného Nixona. Trump zkouší narušit spojení Číny a Ruska a získat Kreml na svou stranu