V šumavských lyžařských areálech chybí před sezonou stovky brigádníků

14. říjen 2018 17:24

Lyžařské instruktory i kuchaře a servírky shání před zimní sezonou šumavské skiareály. Sezónní pracovníky a brigádníky hledají až rok dopředu. Podobná situace je i na rakouské straně Šumavy.

„Sotva jsme skončili letní sezónu, už se připravujeme na tu zimní, není na co čekat. Zrovna teď se montuje pojízdný koberec v dětském parku, který bude sloužit nejmenším lyžařům a lyžařské škole,“ ukazuje Vojen Smíšek ve Skiareálu Lipno.

Dále jsou potřeba revize lanovek, pravidelné údržby a kontroly a kompletní zkouška zasněžovacích systémů a jejich rozmístění po sjezdovkách.

Nutné ale také vyřešit otázku personálního zajištění. „Teď děláme nábor instruktorů do lyžařské školy a sháníme i další lidi, například na obsluhu lanových drah, zasněžování, ale i do restauračních provozů,“ říká Vojen Smíšek.

Na Šumavě je podle něj akutní nedostatek sezónních pracovníků. „Je to každoročně velký boj. My potřebujeme 150 až 200 instruktorů na sezónu a náborová kampaň vždycky začíná už rok předtím,“ připomíná.

Na Šumavě chybí kuchaři, číšníci a pokojské

Číšník (ilustrační foto)

Starosti mají v zimě už tradičně provozovatelé hotelů a penzionů na Šumavě. Shánějí číšníky, pokojské i pomocné síly do kuchyně. Na horách chybí lidé i na obsluhu vleků nebo do půjčoven lyží.

Problém není jen na české straně Šumavy. Potvrzuje to Martin Řezáč, který zastupuje rakouské příhraniční areály. „Doba není jednoduchá a každý rok je celkem obtížné sehnat sezónní pracovníky. Díky tomu, že areály leží v blízkosti českých hranic a jezdí tam hodně českých lyžařů, chtějí, aby tam i pracovali lidé z Čech. Nebýt takzvaných pendlerů, kteří tam jezdí, tak si nejsem jist, jestli by dokázali stav naplnit do takového počtu, který by uspokojoval tu masu lyžařů,“ říká.

Ve skiareálu Hochficht podle něj v zimní sezóně pracuje celkem 140 lidí, zhruba polovina v gastronomii. Přímo na Hochfichtu je kolem třiceti zaměstnanců z Čech, Sternstein jako malé středisko potřebuje asi sedm až deset českých pracovníků.

Provozovatelé šumavských skiareálů by rádi sezonu zahájili už na začátku prosince.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související