Lyžaři často přeprodávají permanentky, provozovatelé se tomu snaží bránit

25. leden 2018 11:04

Skipasy na českých horách zdražují. Lyžaři se proto snaží nejrůznějšími způsoby ušetřit. Někteří si koupí celodenní permanentku, ale lyžují jenom část dne a pak ji přeprodají, nebo dají někomu jinému. Provozovatelům se to ale nelíbí.

Většina lyžařských areálů prodává skipasy jako nepřenosné, tedy pro potřebu jedné osoby. Značná část lyžařů naopak vnímá skipas jako právo využít předplacený čas podle sebe, tedy se o něj i podělit s někým jiným, ať už za úplatu, nebo bez ní.

„Já si myslím, že by permanentky měly být přenosné. Nejsem si úplně jistá, jestli se dá říct, že platíme za to, že budeme lyžovat konkrétně my. Když jednu permanentku využijí dvě osoby, zvlášť když je to rodina, tak by to mělo být úplně v pořádku,“ říká lyžařka Martina Slabá.

Jiný pohled ale mají provozovatelé lyžařských středisek. „Podle našich pravidel to je protiprávní. Máme v našich provozních řádech, že kromě bodových jízdenek je každá jízdenka nepřenosná, to znamená pro jednu osobu,“ připomíná ředitel skiareálu Zadov Luděk Sáska.

Podle vedoucího právního oddělení časopisu dTest Lukáše Zeleného se jízdenky dělí na dva základní typy. Na ty, které jsou na jméno, tedy pro konkrétní osobu, a pak na ty, které jsou pro svého držitele. Permanentku podle právního názoru dTestu tak může využívat nejen ten, kdo si ji koupil, ale i ten, kdo se jí prokáže.

„Legislativa nezakazuje jízdenku někomu předat, aby využil právo přepravy. V minulosti se dokonce soudy zastaly člověka, který koupil jízdenku od jiného lyžaře s úmyslem ji prodat dál,“ připomíná Lukáš Zelený

Zároveň zpochybňuje názor, že přeprodávání skipasů lze omezit ustanovením v přepravním řádu skiareálu. „V podmínkách lyžařských areálů často najdeme konstatování, že permanentka je nepřenosná a nesmí být půjčována, ani prodávána. Každou podmínku lze ovšem zkoumat z pohledu, zda podnikatel vůči spotřebiteli nepřiměřeně nezneužívá svého postavení,“ vysvětluje.

Ředitel skiareálu Monínec Jaroslav Krejčí ale argumentuje právě přepravním řádem. „Dneska už je to i právně vymahatelné. Řešila to asociace horských středisek s nějakou právní kanceláří na popud těch velkých středisek, kde je s tím daleko masivnější problém, kde na parkovištích opravdu probíhá čilý obchod s permanentkami,“ reaguje.

Je tedy půjčování a přeprodávání denních skipasů právně postižitelné? Jednoznačnou odpověď nedá ani rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého jízdenku může využít kdokoliv, i kdyby přepravní řád provozovatele tvrdil něco jiného. Soud ale v tomto případě posuzoval trestní stránku věci, nikoli občansko-právní spor mezi naštvaným spotřebitelem a provozovatelem, a tak je otázka zneužívání postavení provozovatele skiareálu stále otevřená.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio